Skip to main content

DRAGAN MARKOVINA: Postizborni sanitarni kordon

Stav 04. мај 2024.
3 min čitanja

"Vrlo je vjerovatno da ovakav SDSS koji ne emitira nacionalističku politiku dodatno iritira desničare"

Situacija kaže sljedeće: Ne samo što nije zaživjela ideja opozicije o sanitarnom kordonu koji bi se oformio oko dosad vladajućeg HDZ-a, nego su svi izgledi da će se nova Vlada oformiti na bazi stvaranja sanitarnog kordona oko Srba. Ona se može formirati na taj način uz dozvolu i formalno vodstvo Andreja Plenkovića, što bi ipak bio njegov osobni politički poraz, ili se može oformiti bez njega, s Ivanom Anušićem kao premijerom i Andrejem Plenkovićem kao čovjekom koji je deložiran u Bruxelles da tamo dalje gradi karijeru. Postoji još i minimalna i sve manje vjerovatna mogućnost da Plenković uspije okupiti centrističke partije oko HDZ-a, uz manjine i ponekog preletača. No, jedina nevjerovatnija opcija od te su novi izbori, koji su onoliko realni koliko je realno da HDZ za ljubav svog lidera kojeg ionako osjeća kao strano tijelo, istinski riskira vlast koja mu je već na pladnju. I to zbog Srba koje ni dobar dio HDZ-a ne može smisliti.

I to je otprilike najbitnije što treba znati o aktualnoj postizbornoj situaciji u Hrvatskoj. Ako se tako raspletu stvari, a svi su izgledi da hoće, ironija sudbine će biti u tome da će Andrej Plenković izgubiti moć i nedodirljivost koju je imao, praktično zbog jedine ispravne stvari na kojoj je inzistirao, a to je uključivanje Srba u Vladu. Jednako kao što je ironija sudbine da će Milorad Pupovac, kao najkooperativniji mogući srpski lider u Hrvatskoj, pa i po cijenu toga što je doista neumorno rasprodavao teško stečeni ugled, glasanjem za razne nesnošljive zakone i kadrovska rješenja, ispasti Pedro. Jer, da se ne lažemo, što god u Domovinskom pokretu tvrdili, ne radi se ovdje ni o Pupovcu, ni o SDSS-u, nego o tome da ih suštinski iritira situacija u kojoj postoji neka autentična artikulirana srpska pozicija u Hrvatskoj koja ne prihvaća dominantne narative iz devedesetih. Odnosno, može netko biti Srbin porijeklom, ali ako nije politički hrvatski desničar, onda nema pravo sudjelovanja u političkom životu.

Jer da nije tako, primjetili bi važnost svih nastojanja SDSS-a oko zajedničke komemoracije u Vukovaru, a ne bi je fizički spriječili kao prošle godine, zatim sudjelovanje u obilježavanju godišnjice Oluje u Kninu ili evo baš jučer čin stavljanja vijenaca na spomen-ploču stradalima u Martićevom raketiranju Zagreba 2. i 3. maja 1995., kada je poginulo sedmero, a ranjeno oko 200 ljudi. Štoviše, vrlo je vjerovatno da ovakav SDSS koji ne emitira nacionalističku politiku dodatno iritira desničare.

I upravo ovo je jedini argument koji bi se mogao koristiti u prilog tezi da Hrvatsku očekuje formiranje najdesnije Vlade ikad. Jer čak je i Tuđman imao potrebu da ima Milana Đukića i njegov SNS (Srpsku narodnu stranku) u saborskoj nomenklaturi i s pravom građanstva, gdje je sam Đukić bio potpredsjednik Sabora. No, ovaj, jedini argument u prilog ovoj, inače posve promašenoj tezi, nitko ne koristi.

Jednostavno ne postoji nikakva opcija, ponajprije zato jer danas nisu takve okolnosti, da imamo ijednu Vladu desniju od onog niza Tuđmanovih Vlada. No, kako se za potrebe podupiranja jednog posve promašenog mita o zlatnom Tuđmanovom dobu, zaboravilo na sva izbacivanja ljudi iz stanova, logore po gradovima, ubojstva civila, obračun s antifašističkom spomeničkom baštinom i optuživanje svih nepoćudnih novinara, intelektualaca i mirovnih aktivista da su strani plaćenici i Jugoslaveni, tako je i postalo moguće pričati sada o najdesnijoj Vladi ikada.

A suštinski se radi o tome da se tvrdo jezgro HDZ-a i njegovih otpadnika želi vratiti u Tuđmanovo doba i zaboraviti da se išta u međuvremenu pomaknulo. Plenkoviću je pak jasno da je to nemoguće, ali i loše za njegov međunarodni ugled primarno, a onda i za ugled zemlje u Europi, pa se tome odupire. I to je otprilike to.

Stoga je jedino pravo pitanje, može li hrvatsko društvo, a posebno odnos između Hrvata i Srba preživjeti još jedan flashback u devedesete.

Osvrnemo li se na situaciju u Srbiji, odgovor će biti da je to nemoguće, ali ostaje da vidimo.

(Peščanik, foto: Beta-AP)