Skip to main content

DRAGAN BURSAĆ: Spomenik ubijenoj djeci ne može, ali parada vojske Srbije u Prijedoru i te kako može!

Stav 07. јул 2024.
3 min čitanja

"Kakve veze ima srbijanska vojska sa kozaračkom epopejom iz Drugog svjetskog rata? To je ista ona vojska koja je logistički pomagala u izvršenju srebreničkog genocida"

Koliko znam, Prijedor je u Bosni i Hercegovini i ako je iko trebao imati svečani vojni defile, to su onda Oružane snage BiH. Kakve veze ima srbijanska vojska sa kozaračkom epopejom iz Drugog svjetskog rata? To je ista ona vojska koja je logistički pomagala u izvršenju srebreničkog genocida, čiju su istureni oficiri na njenom platnom spisku bili Mladić, Krstić, Beara i ostali; to je ista ona vojska koja je nakon ukidanja JNA izvršila agresiju, prije svega, na Bosnu i Hercegovinu, to je ista ona vojska koja u konačnici nastavila četničku tradiciju i ideologiju.

Ako znamo da su četnici izručivali narod iz kozaračkih zbjegova i sela ustašama u ruke, a ovi ih ili odmah ubijali ili slali na odloženu smrt u Jasenovac i druge logore užasa, onda je perverzija potpuna. I ako meni ne vjerujte, pitajte Milorada Dodika, šta su četnici radili po Kozari i to čak i sa dijelovima njegove porodice.

Logika u tamnom vilajetu

Ali, sa druge strane, ako pogledamo okrutnoj realnosti u oči, onda je posve logično u nakaradnom entitetu i nefunkcionalnoj državi da defiluje vojska agresorska, jer taj entitet slavi ratne zločince koji su penziju, kažem, zaradili u toj vojsci.

Pa onda ne biva da se u gradu u kome je zabranjeno postavljanje spomenika za 102 ubijena prijedorska djeteta zabrani parada agresora.

Naprotiv!

Nakon svesrpskog sabora, nakon uvođenja srbijanske zastave, grba i himne u RS, umarširala je i vojna čizma Srbije u Bosnu i Hercegovinu. Najdoslovnije! Trenutno je ona samo paradna, ali je to tek pola koraka od ratne čizme.

Ima li odgovornih ili su svi na odmoru

Pa je pravo pitanje, ko je dopustio ovakvu blamažu, a još pravlje, šta radi OHR, šta radi ured visokog predstavnika, šta radi Tužilaštvo, šta rade vajne ambasade, šta nam radi država, zaboga – ako je ima? Doduše, nedjelja je, odmori su, pa izgleda nema nigdje nikoga u klimatiziranim kancelarijama? Možda, ako im se bude dalo, da sastave kakvo „oštro“ saopštenje od ponedjeljka. Danas se ne nadajte ni tome. Kancelarija daleko, a more, hlad i odmor ne trpe internet.

U vrijeme pisanja ovog teksta, oglasio se jedino Milan Dunović, zastupnik DF-a u Parlamentu Bosne i Hercegovine i prokomentirao je za Slobodnu Bosnu događaj u Prijedoru:

„Ovo je još jedan u nizu pokušaja narušavanja teritorijalnog integriteta BiH. Svi oni koji misle da politike SNSD-a završavaju na verbalnoj predizbornoj retorici, treba da se uozbilje i shvate da je Bosna i Hercegovina u najtežoj poslijeratnoj situaciji“, kazao je Dunović.

Ali, zamislite samo, prije tačno 32 godine su oni koji su se kleli u Srbiju, i srpstvo, i srpsku vojsku ubili šest sinova nane Have Tatarević iz Zecova kod Prijedora? Isti ti su pobili 3.176 civila sa prijedorske regije. Isti ti su u logore odveli preko 32 hiljade Prijedorčana. Isti ti su vršili masovna silovanja kao ratne zločine. Isti ti su pobili čitavu ligu fudbalera. Čitavu ligu! Isti ti su gurali žive ljude u ambis podno Korićanskih stijena da dolje slomljeni umiru u najstrašnijim mukama. Isti ti su ljudske ostatke premještali u sekundarne, tercijarne i kvartarne masovne grobnice, pa sa i danas traga za preko 550 pobijenih. Tepaju im da su „nestali“. Isti ti su izvršili prvi elitocid nakon Drugog svjetskog rata, pobivši preko 90% gradskih intelektualaca nesrba. Isti ti su naredili nošenje bijelih traka i aplaudirali su četnicima po prijedorskim ulicama. 

Isti ti…

Isti ti danas aplaudiraju vojsci Srbije, koja ni tih devedesetih nije mogla i nije imala hrabrosti da ovako uđe u Prijedor, a danas, evo, može.

Ovo je samo početak, na žalost

I nije to samo simbolički čin – ova današnja parada. O ne, ovo je klasično zapišavanje teritorije i pokazna vježba šta sve čeka Bosnu i Hercegovinu nakon svesrpskog sabora i potpisivanja njegovih odrednica od strane Dodika, Vučića i ostalih glavaša srpskog sveta.

Ovo je samo početak, na žalost!

Kako znam?

Pa jednostavno, ako im nekažnjeno prođe vojna parada u genocidu ranjenom Prijedoru, proći će svugdje i sve. I naravski da je izabran Prijedor, jer Srebrenicu zbog Komemoracije ne mogu baš sad „okupirati“ (a nije isključeno da neće). Sve ostalo će im ići mnogo lakše.

Za to vrijeme, država Bosna i Hercegovina se zabavila bradom Rame Isaka, prepucavanjem Konakovića sa Lagumdžijom i ostalim trivijama koje vode zemlju u propast.

Na sreću nam bilo! Ali slabo tu ima sreće!

(Radio Sarajevo)