Skip to main content

DRAGAN BURSAĆ: Marijan Beneš ne može, ali Ratko Mladić može

Stav 09. nov 2021.
3 min čitanja

Ne ide to brate mili, ne ide Ratko Mladić i Marjan Beneš ni u istu priču, ni u isti grad. A Banja Luka je danas grad Ratka Mladića i njegovih obožavatelja, koji nacionalizmom truju sve odreda, pa i sport. Tu nema mjesta za kaljanje slavnog Beneša.

Upravni odbor Sportskog centra „Borik“ u Banja Luci vrlo, vrlo očekivano nije prihvatio inicijativu banjalučkih sportista, sportskih radnika i novinara da se trenutni naziv dvorane „Borik“ preimenuje, te da dvorana ponese ime „Marijan Beneš“.

Kriv jer nosi pogrešno ime

Dakle, sramnom Upravnom odboru iz nekog razloga ne odgovara ime jednog od najvećih boksera i sportista bivše zemlje. Nije, kako se čini, Beneš baš zaslužio da dvorana ”Borik“ bude preimenovana i da dobije ime po njemu.

Nego, zašto je to tako?

U zvaničnom saopštenju stoji:

„Upravni odbor Ustanove je mišljenja da, iako saglasan sa inicijativom za promjenu naziva SD „Borik“ u SD „Marijan Beneš“, ne postoji izvjesnost u pogledu broja lica (prvenstveno sportske javnosti) zainteresovanih za navedenu inicijativu“.

Šta to zapravo znači? E pa to znači da se Upravni odbor u svojim četničkim odlukama krije iza tzv. javnosti, koja doduše, budimo iskreni-ponajviše i dijeli mišljenje sa narečenim Upravnim odborom.

Jer, da se pita ta javnost, dvorana bi se komotno mogla zvati Pop Đujić, Željko Ražnatović Arkan, Rade Radić ili na koncu i Ratko Mladić, tako sveprisutna ikona nacista u srpskom svetu.

Na to se ne bi moralo ni čekati ni dana, ni sata, niti bi se davala kakva nemušta saopštenja.

A ovako? Ovako je riječ tek o Marjanu, dobrom Hrvatu, koji se nekako “greškom“ našao u srpskom svetu. A u tom svetu nema mjesta za nesrbe. U tom svijetu, čak i sumanuti premijer RS-a, kaže da je u poplavama “civilna zaštita pomagala Bošnjacima”. Zamislite ne ugroženim ljudima, ne ljudima u nevolji, nego Bošnjacima. Još će potopljeni morati kakvu zahvalu slati Vladi RS-a, što je civilna zaštita radila svoj posao.

Eto u takvom svijetu ne treba očekivati dvoranu u Banja Luci sa Benešovim imenom.

Budimo iskreni, Banja Luka mu je okrenula leđa uz rat, u ratu i nakon rata. Pa što mu ne bi okrenula leđa i nakon smrti, kada je ušao u legendu. Doduše, Beneš je ušao u legendu diljem svijeta, ali nije u Banja Luci. U Banja Luci nema mjesta za legende ako se “sa tri prste ne krste“. Oni su tek prisutni “istaknuti sportski radnici“, o čijim sudbinama postmortalnim odlučuju kojekakvi opskurni Upravni odbori.

I ne treba se Beneš miješati sa ološem

Da ste pitali ovu sad Banja Luku šta misli o Marjanu, dobili bi ste danas samo ćutanje. Jer je Marjanu ubijen brat, od te povampirene Banja Luke, jer je Marjan pretučen pred svojim kafićem uz rat uz huliganski poklič- a ko je sad jači šampione, jer je legenda i ljudina otjerana na radnu obavezu da kopa rovove ispred metaka i granata… Eto, to je odnos ove današnje “nove Banja Luke i Novobanjalučana“ prema Marjanu Benešu.

To su različiti svjetovi, jer danas uz nadopingovano srpstvo dok sa zidova zgrada salutira ratni zločinac Ratko Mladić i ostali četnici, nema mjesta za Marjana Beneša u ovoj Banja Luci.

I nekako, i ne treba da bude.

Zamislite ime dvorane ”Maran Beneš“, a na zidu iste te dvorane uz dvoglavog orla, sa ocilima salutira Ratko Mladić.

A ne ide to brate mili, ne ide Ratko Mladić i Marjan Beneš ni u istu priču, ni u istu rečenicu, ni u isti grad. A Banja Luka je danas, da se ne lažemo, grad Ratka Mladića i njegovih obožavatelja, njegovih fanova, koji nacionalizmom truju sve odreda. Tu nema mjesta za slavnog Beneša.

I u porazu, pobjede su od neba veće

Samo upamtite, ima jedna Marjanova pjesma-o da, Marjan je bio i pjesnik. Zove se “Priča o meni,“ a tu on kaže:

“Sport me naučio da lako se ne predajem / Da čast i ponos baš ni zašta ne dam / Tko ne umije da gubi ni pobijedit’ neće / A i u porazu su i pobjede od neba veće…“

A i u porazu su pobjede do neba veće. Upamtite to! Ovo jeste poraz Banja Luke koja živi uspavana svoj zimski nacionalistički san. Ovo jeste poraz grada u kome je bez direktnih ratnih dejstava porušena većina nesrpskih sakralnih objekata uz masovno etničko čišćenje. Ovo jeste poraz grada, koji je dopustio da padne krv i da bude ubijen čovjek koji je došao na polaganje kamena temeljca za Ferhadiju nakon rata. Ovo jeste poraz grada koji slavi ratne zločince, iste one koji su ubijali i Benešovu rodbinu, koji su prebijali Marjana, čovjeka koji je volio više od svega Banja Luku.

Da, Banja Luka je samu sebe nokautirala!

Ali ovo je pobjeda Marjana, koji neće i ne smije biti u blatu sa ovim i ovakvim ološem. Njegovo mjesto je ipak visoko iznad ove baruštine!

(Radio Sarajevo, Foto: Privatna arhiva)