Skip to main content

DRAGAN BURSAĆ: Četnik Živković uz blagoslov Srbije slušao Putina iz prvih redova

Stav 22. feb 2023.
3 min čitanja

"I to je Srbija danas, kao uostalom i svih ovih decenija - slobodna kuća za ratne zločince i distributivni i logistički centar za nove teroriste"

Pročitali ste to sigurno, kako je izvjesni Bratislav Živković bio u publici u Moskvi i iz prvih redova slušao govor kremaljskog tiranina Vladimira Putina. Onda ste sigurno saznali da je taj narečeni Živković, četnik u najbukvalnijem smislu, jer je na čelu Četničkog pokreta Srbije. Dakle, komandant četnički.

Život četnika Živkovića prije zvanične agresije na Ukrajinu

Još ste mogli saznati da je izvjesni Živković i pod istragom države Ukrajine, preciznije Generalnog tužilaštva Ukrajine zbog učešća u napadima na ukrajinske snage u Donjecku i Lugansku na strani proruskih separatista i to još tamo od 2014. godine. Prema tome, bit će optužen kao ratni zločinac.

Što će kazati da Živković nije tek “izvjesni” i nije nikakav anonimus nego terorista koji se već devet godina bori na strani ruskih terorističkih jedinica u Ukrajini od Luhanjska, Donjecka do samog Krima. Tada su, a po svjedočenju samog četničkog komandanta Živkovića silni borci iz Srbije s turističkim vizama dolazili da se bore na strani Rusije. Nekažnjeno naravno.

O kaznama, odnosno o nedostatku kazni nešto kasnije.

Tek, četnik Živković je 2018, dakle debele četiri godine nakon početka svoje terorističke avanture uhapšen u Srbiji. Optužba? Sumnja da je organizovano učestvovao u ratu u inostranstvu. Određen mu je pritvor u trajanju od 48 sati i tu se negdje gubi i pravda i Živković. Jer tada stupa na snagu to čuveno srbijansko pravosuđe. Tužilaštvo je tako u aprilu 2019. obustavilo istragu koja se vodila protiv njega. Dakle, budimo jasni, protiv Živkovića, koji je po sopstvenom priznanju aktivni pas rata-terorista NIKADA nije vođen postupak ni za organizovanje, ni za učešće u sukobima na stranim ratištima. Ovo je zakonski moguće isključivo ako Srbija tretira Luhanjsk, Donjeck i Krim kao dio svoje teritorije ili ako misli da je rat na strani ruskih plaćenika normalna stvar. Treće nema.

Tek da se zna, trebao je Živković dobiti i to po zakonu Srbije od dvije do deset godina robije.

I ponavljam, ništa od toga, jer se Srbija i ovaj put pokazala, prvo kao sigurna kuća za ratne zločince, a odmah potom i kao regrutacioni centar za slanje dobrovoljaca na ukrajinska ratišta na strani ruskih okupatora. Nekažnjeno dabome.

Treba kazati, a to potkrepljuje ovu moju tezu da je – kako prenosi RSE – Viši sud u Beogradu donio čak 28 osuđujućih preuda protiv državljana Srbije koji su još tada učestvovali u ratu u Ukrajini, od kojih je 26 pravosnažnih na osnovu priznanja krivice i nagodbe s Tužilaštvom. A rezultat? Pa protiv samo četiri učesnika izrečene su zatvorske kazne, dok je ostalima izrečena uslovna kazna.

A, uslovno slobodan i faktički potpuno slobodan je bio i komandant četnika Bratislav Živković, pa se polako vraćamo na njega kao slobodnog čovjeka.

Šta se u međuvremenu dešavalo sa četnikom Živkovićem ostaje nepoznanica zvaničnoj državi Srbiji. Ali o njemu možemo saznati sve – pa od njega samog. Nekažnjenog, govorljivog i slobodnog.

Živković za vrijeme zvanične agresije na Ukrajinu

Informacija o Živkoviću se nakon ove srbijanske epizode puštanja teroriste na slobodu pojavila 2022. godine kada se govorilo o tome da je on teško ranjen te da je prebačen na liječenje u Moskvu. Da je to istina svjedoči i sam Živković, a pokazuje i najnovija fotografija na kojoj se on vidi kako sa štakama iz prvih redova sluša obraćanje diktatora Putina.

I sad idemo na stvar!

Koliko god bile putinofilske vlasti u Srbiji ipak su 25. februara 2022. usvojile zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost o ratu u Ukrajini u kojima, između ostalog, piše da će država spriječiti učešće građana Srbije u sukobima u Ukrajini, kao i da će svi “dobrovoljci” koji se uključe u taj konflikt, biti sankcionisani.

Dobro pogledajte datum. To je samo dan nakon početka ruske agresije na Ukrajinu.

A onda se 3. marta, prošle godine, dakle u toku najžešće agresije na Ukrajinu volšebno pojavljuje Bratislav Živković i to na TV Happy kod Milomira Marića kao svojevrstan vojni analitičar. Dakle, čovjek koji je u Srbiji trebao biti iza rešetaka, koji je trebao biti optužen i osuđen i za ratne zločine u Ukrajini i za ilegalno učešće na stranim ratištima, pojavljuje se u najgledanijoj emisiji novinarskog šljama Milomira Marića slobodan kao ptica.

A, to je bilo prije godinu dana.

I da li je kažnjen? I da li je država Srbija postupila po vlastitom preporukama i zaključcima 25. februara?

Njegova sadašnja fotografija iz Moskve, govori nam više od hiljada riječi. Živković je slobodan kao ptica, a po sopstvenom priznanju, treba mu vjerovati, dobitnik je i nekakvog Putinovog odlikovanja.

I to je Srbija danas, kao uostalom i svih ovih decenija – slobodna kuća za ratne zločince i distributivni i logistički centar za nove teroriste.

Uostalom, nemojte zaboraviti da je i teroristička skupina Wagner raspisala svojevrstan konkurs za popunjavanje svog ljudstva dobrovoljcima iz Srbije i da je otvorila (u jednom momentu) i svoju franšizu u Srbiji.

I onda zvuči licemjerno kad Srbiji, makar nominalno stižu obavještenja iz Amerike i Evropske Unije da se treba priključiti sankcijama protiv Rusije. Jer u realnosti, niti vlast radi nešto po tom pitanju niti ima bilo kakvih pomaka, osim u rikverc.

A, svaki dan na društvenim mrežama osvane neko novo lice iz Srbije na ukrajinskom ratištu u terorističkim jedinicama, ili kao u slučaju četnika Bratislava Živkovića u prvim redovima do Putina.

Ali, najporaznije je što će taj isti terorista u Srbiji biti slavljen kao heroj i što bi mnogi sve dali što imaju da su umjesto njega bili tako blizu ruskog zlotvora Putina.

Eto to je sva istina.

(Radio Sarajevo, foto: Autonomija)