Skip to main content

DRAGAN BANJAC: Zašto je prošla subota bila u petak

Stav 16. sep 2023.
2 min čitanja

"Vreme je da batalite priredbu"

Nije dockan, taman je danas. Prošle subote nije bilo protesta “proevropske” opozicije koja je, da ne zaboravim, proevropska koliko je i potpisnik ovih redova radikal ili naprednjak. Razdvojih, iako je to isti drek.

Gospoda “Evropljani” se prošle hevte ustrtarila i svoj nastup pomerila dan ranije. Da se slučajno negde njihova čistota ne bi dodirnula sa prljavštinom LGBT ekipe, što im je velika omaška. Umesto da s tim ljudima naprave kontakt i šetnja bude zajednička tog dana, oni su ustuknuli. Valjda su pazili da mnogo ne naljute Vrhovnog Nevaljalca. Protiv koga su i zbog čega, zalud mesecima već, na proteste bez cilja okupljaju one koju su bolji od njih.

Gospodo “Evropljani” zaboravili ste da i LBGT populacija glasa!

Vi ste, kako se predstavljate u javnosti opozicija i to proevropska. Ovo prvo bi moglo da znači da politički delujete ali da ne učestvujete u vlasti. Tu imate problem kod dela poštenih i mislećih ljudi jer se vaše političko delovanje i ciljevi za koje se zalažete jedva razlikuje od ponude rđave vlasti.

Rekoh u uvodu da niste proevropska opozicija. Dok je Evropa (minus Belorusija i fingirano Mađarska i Turska) uvela sankcije Rusiji i moskovskom drzniku Vladimir Putinu, vi ste daleko od toga. Vi ste za to da Srbiju “odvučete” na istok. Nadalje, dok se svi koji nešto znače u svetskoj politici i svetskom javnom mnjenju zalažu za trajno pomirenje Srbije sa Kosovom vi to ne smete ni da pomenete. Držite se svojih “crvenih linija”. Gospodo, da li vi shvatate u kom vremenu živite? Čega se plašite i kome ugađate?!

Da ne bude zabune, vaše proteste, iako ne korakom, podržavam. Zahteve – redom – takođe. Ali kako to da za ovoliko nedelje ne iskamčiste makar jedan ustupak od domaćeg Drznika. Mogli ste makar da (s)maknete cirkusanta Aleksandra Vulina. I gde su vam vaši lideri. Osim mog prijatelja Zorana Lutovca ostali su u backstage, nešto kobajagi čekaju, a posao otaljavaju niži “oficiri” i kaplari. Podsećaju (me) na vic sročen na prvim većim albanskim protestima u Prištini (svakog dana u 12:30 na glavnoj džadi) kada klinac sa semenkama pita oca: Da uljetim, babo? Ne još, kaže mu otac. Ovaj nekoliko puta ponavlja pitanje i na kraju kada je ulica bila popunjena otac kaže: Sad uljeti, a mali počinje: kikiriki, semenke…

Zašto ne uletiše još početkom leta, recimo odmah posle hapšenja kolege Milovana Brkića. Ne, oni čekaju, valjda da im Ovaj vlast da na tacni, a oni potom rasporede fotelje i sve ostane po istom.

Kako se u političkoj grupaciji osećate sa bivšim generalom (ispod šapke nikad nije bilo razuma, rekao je davno jedan pisac) koji je javno rekao da je Ratko Mladić (za njega “oficirčina”) u Bosni “vojnički uradio briljantne stvari”. Je li i Srebrenica brilajntan rad? Demokratija od takvog opozicionara? Ne, hvala!

Gospodo, vreme je da batalite priredbu. Ovaj vam se samo cereka.

Ako nećete onda vam savetujem: kako je jedini izlaz za ovu zemlju građanska opozicija i građansko društvo naravno, udružite se. Neka vam stožer bude Građanski demokratski forum, tamo se svi (ako treba) možete “oprati”.

Lideri i liderčići, izađite iza zavese. Recite narodu da nam Rusi nikad nisu bili prijatelji, Kinezi takođe, što važi i za Viktora Orbana i Redžepa Tajipa Erdogana. Prestanimo da pretimo susedima koliko god to naličilo na onu narodnu, na plašenje mečke rešetom. Okanimo se prisvajanja delova teritorija BiH i (cele) Crne Gore.

Sa Kosovom trajan mir! Naravno i priznanje!

(Portal Forum, foto: N1)