Skip to main content

Doba linjanja najbolja priča na konkursu Biber

Jugoslavija 17. nov 2022.
2 min čitanja

"Biber je konkurs za kratku, angažovanu priču na albanskom, makedonskom, bosanskom, hrvatskom, srpskom i crnogorskom jeziku"

Žiri petog regionalnog Konkursa za kratku priču Biber, u sastavu Kalina Maleska, Lejla Kalamujić i Olja Savičević Ivančević, doneo je odluku o nagradama i izabrao je 25 priča koje će biti objavljene u višejezičnom zborniku.

Kako je saopšteno, nakon izvršene predselekcije, članice žirija čitale su i ocenjivale 101 priču pristiglu na konkurs, da bi jednoglasno odlučile o dodeli nagrada.

Prva nagrada pripala je priči “Doba linjanja”, autorke Ane Kutleše; druga priči “Fertik”, autorke Lidije Deduš, dok su treću nagradu podelila dva autora – Ante Storić za priču “Zemlja sreće” i Miloš Perišić za “Reči”.

Posebna pohvala upućena je priči “Vaške” autora Dušana Radakovića.

Pored navedenih, u zborniku biće objavljene i priče sljedećih autora i autorica: Senada Jusića, Ernada Osmića, Slađane Nine Perković, Anice Marcelić, Aide Šečić Nezirević, Tene Lončarević, Andree Hribar Livada, Naide Mujkić, Albine Idrizi, Vesne Todorovske, Srđana Miljevića, Ane Jugo, Lane Bunjevac, Dubravke Tintor, Ene Katarine Haler, Gorana Jankovića, Vasilija Perovića, Dražane Marković Krezić, Amine Kaje i Sanje Mučkajeve Vidanovske.

“Ovogodišnji izbor priča tematski se kreće od otvorenog suočavanja s bolnom prošlošću (često prikazanom iz perspektive djece i mladih što je očekivano s obzirom na generacijsku pripadnost autorica i autora) do nekih novih izazova koje donosi suvremenost. Pozitivan utisak na nas ostavila je hrabrost iskazana u velikom broju priča – da se pokuša „hodati u tuđim cipelama“; pisanje iz perspektive „one druge strane“, bilo da ta perspektiva pripada drugom rodu, svjetonazoru, nacionalnosti ili generaciji”, navedeno je iz žirija.

Biber je konkurs za kratku, angažovanu priču na albanskom, makedonskom, bosanskom, hrvatskom, srpskom i crnogorskom jeziku. Peti konkurs Biber bio je otvoren od 10. 12. 2021. do 1. 6. 2022. Na konkurs su stigla ukupno 473 rada (387 na BHSC jeziku, 69 na makedonskom i 17 na albanskom jeziku).

Tema konkursa je pomirenje u kontekstu zaostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije, a dolaze u obzir i priče koje mogu da doprinesu boljem razumevanju među ljudima, smanjenju mržnje i razgradnji predrasuda, antiratne priče, priče koje se bave suočavanjem s prošlošću, razgradnjom slika o neprijateljima, saosećanjem sa drugima, hrabre priče koje se usuđuju da hodaju u „neprijateljskim“ cipelama, priče koje pomeraju granice i otvaraju nam puteve da gradimo izvesniju, bezbedniju i slobodniju budućnost za sve. Konkurs organizuje Biber tim Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd.

Očekuje se da višejezična zbirka priča bude objavljena do marta/ožujka 2023. godine (kada svi prevodi priča budu spremni).

(Autonomija, foto: Biber tim)