Skip to main content

Dmitrij Muratov: Prigožin će izvršiti državni udar bez promene vlasti, bez svrgavanja Putina  

Planeta 24. јун 2023.
< 1 min čitanja

"Želeo bih da istaknem da će ovo biti nova vrsta hunte. To će se desiti bez svrgavanja sadašnjeg predsednika"

Dok traje neizvesnost o tome šta se zaista događa u Rusiji, u vezi sa pobunom „Vagnerovaca“, podsećamo šta je glavni i odgovorni urednik Nove gazete (Novaya Gazeta) Dmitrij Muratov rekao nedavno. Naime, on je ocenio da se u Rusiji trenutno vodi bitka za budućnost i dodao da će vojna hunta Jevgenija Prigožina „izvršiti državni udar bez promene vlasti“.

„Vodi se bitka za to kakvo će društvo [Rusija] biti. Ko će pobediti, hunta ili slobodni građani. Program hunte je formulisao možda najpopularniji šef PMC-a, milijarder i supermenadžer Jevgenij Prigožin. Podsećam vas na program koji je postavio: ’Dosta sa gradnjom mostova i pozorišta. Svi Rusi treba da rade u vojnim fabrikama. Na neko vreme Rusija mora da postane Severna Koreja. Deca elite moraju biti vraćena iz inostranstva. Mora se objaviti opšta mobilizacija. Granice moraju biti zatvorene’”, kazao je Muratov nedavno na Svetskom globalnom forumu koji je organizovao Dojče vele.

„Zaista, ovo je program vojne hunte. Želeo bih da istaknem da će ovo biti nova vrsta hunte. To će se desiti bez svrgavanja sadašnjeg predsednika. To će biti državni udar bez promene vlasti“, ocenio je Muratov.

Dodao je da kada neki kažu da Putin nema podršku u stanovništvu – greše, jer starija generacija podržava Putina.

„Starija generacija je njegov stub. Ima ih na koje se može osloniti. To je generacija napuštenih staraca koji žele da ponovo dožive život, koji žele da još jednom doprinesu veličini svoje matice. Putin ovo savršeno razume“, kazao je Muratov.

Celi njegov govor možete pročitati ovde.

(Autonomija, foto: RSE)