Skip to main content

Đukić: Naš energetski sistem zasnovan na uglju niti je čist, niti je stabilan

Autonomija 15. dec 2021.
2 min čitanja

Profesor ekonomije i održivog razvoja Petar Đukić ocenjuje da je do kolapsa u Termoelektrani Nikola Tesla (TENT) u Obrenovcu došlo zbog lošeg poslovanja, slabog investiranja i nesprovođenja reorganizacije koja je već bila trasirana 2014. i 2015.

„EPS je jedan tehnološki izraubovan sistem, ali je problem i višedecenijsko partijsko upravljanje“, navodi Đukić i dodaje da je jedan deo problema nasleđen, „ne možemo imati ugalj kakav smo imali sedamdesetih godina kada je otvoren TENT, ne možemo imati ugalj koji smo pogoreli“.

Ističe da naš energetski sistem zasnovan na uglju niti je čist niti je stabilan.

“Nove otkrivke pokazuju sve slabiju rudu, manje kalorijske vrednosti, snosimo posledice lošeg energetskog razvoja, jer je samo kod nas ukupna energetika 51 odsto zasnovana na lošem uglju. Takođe, 87 odsto ukupne energije zasnivamo na fosilnim gorivima, što je najviše u Evropi. To mora dugoročno i ozbiljno da se menja“, kaže za N1 Đukić.

Dodaje da zima još nije kalendarski ni počela, a mi smo dospeli u teško stanje što se tiče energetskog snabdevanja, i da ovaj kolaps jeste bio nešto neočekivano za vlast, naročito imajući u vidu izjave da su svi sistemi EPS remontovani, da neće biti problema sa snabdevanjem, koje su, kako ocenjuje, „prilično olako date“.

Na pitanje da li je moglo nešto da se učini da se spreči kolaps do koga je došlo posle snega koji je napadao u nedelju, Đukić ističe da je moglo, „ali ne samo u pogledu izgradnje novih kapaciteta na ugalj, a uglja više nema, a kada padne kiša ili sneg on se pokvasi i postaje blato“.

„Naš energetski sistem zasnovan na uglju niti je čist, niti stabilan, niti je dovoljno pouzdan. Rešenje je povećanje energetske efikasnosti, smanjenje udela neobnovljivih i povećanje udela obnovljivih izvora energije, ali i na planu cena, to jest ugrađivanja ekoloških troškova u cenu, što nije baš popularno, ali bez pravih cena nema ni štednje struje kao najplemenitijeg oblika finalne energije“, ukazuje Đukić.

Upitan da li misli da u određenom smislu problem mogu da reše male modularne nuklearne elektrane, on smatra da se to može upotrebiti na neko vreme, naročito imajući u vidu da razvoj nuklearne energetike jako brzo napreduje, „ali to može da bude samo jedan mali deo u spektru odogovora kako izgraditi održivu energetiku“.

„Energetski sektor je vrlo jak u političkom smislu, i EPS kao veliki sistem je država u državi. Svaki političar kad razmišlja o budućim izborima gleda da se ne zameri njima. Mi tu imamo neprincipijalnu koaliciju između rukovodstava, sindikalista i lokalnih zajednica – ne žele da se išta menja, i dok im se ne ponudi neka varijanta pravične energetske strategije neće menjati stav“, smatra Đukić.

A na to da li misli da će doći do smena u EPS-u, kaže da ne zna kako će to izgledati, „verovatno će neko podneti ostavku“.

„U pogledu zapošljavanja i potrošnje para i korupcije ništa se nije promenilo, i mi vidimo sada posledice takvog nečinjenja“, ukazuje on i ističe da „u većoj meri EPS ne funkcioniše zbog nečinjenja“.

Podsetivši da je i do sada bilo kolabiranja sistema, navodi da jedino u vreme nekadašnjeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića nisu svi direktori morali da budu deo vladajuće stranke.

(Beta)