Skip to main content

Đukanović: Zahtev Lavrova za let pokušaj stvaranja privida rusofobne atmosfere

Jugoslavija 07. јун 2022.
< 1 min čitanja

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je u Istanbulu da zahtev šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova za prelet kroz vazdušni prostor članica NATO-a predstavlja politizaciju i pokušaj stvaranja privida rusofobne atmosfere u Evropi.

Povodom otkazivanja posete Lavrova Srbiji, pošto su mu Crna Gora, Severna Makedonija i Bugarska zabranile prelet kroz svoj vazdušni prostor, Đukanović je agenciji Anadolija rekao da je „siguran da je Lavrov znao“ kakav će biti odgovor zemalja na vazdušnom putu između Moskve i Beograda „ako je zaista ozbiljno razmišljao“ o toj poseti.

„Ovaj pokušaj ministra Lavrova da dobije dozvolu za prelet preko teritorija zemalja koje su članice NATO-a i koje su stoprocentno usaglasile svoju spoljnu politiku s Evropskom unijom obična je politizacija i pokušaj stvaranja privida o nekoj rusofobnoj atmosferi u današnjoj Evropi“, kazao je Đukanović.

Upitan da li zbog odluke o zatvaranju vazdušnog prostora za avion u kojem bi bio Lavrov očekuje neki čin neprijateljstva ili osvete od Rusije, Đukanović je odgovorio da je Moskva „već stavila Crnu Goru na spisak neprijateljskih zemalja“, preneli su podgorički mediji. Đukanović je kazao da je to „dosta radikalan istorijski obrt“, s obzirom da su Crna Gora i Rusija pre nekoliko godina proslavile tri veka međudržavnih odnosa.

„Crna Gora ne preduzima nikakve rusofobne politike niti se kod nas promenilo poštovanje koje imamo prema Rusiji, prema ruskom narodu i prema tradiciji naših međusobnih odnosa. Ono što mi osuđujemo, to je politika agresije“, naveo je Đukanović.

Dodao je da su mere koje Crna Gora preduzima u funkciji odgovora na rusku agresiju na Ukrajinu i da su u potpunosti usaglašene sa spoljnom i bezbedonosnom politikom EU.

(Beta/N1, Foto: Kabinet predsednika CG)