Skip to main content

Đukanović: Učiniću sve da oni koji glasaju a upisani su u birački spisak druge drževe odgovaraju

Jugoslavija 07. maj 2021.
2 min čitanja

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je uoči izbora u Herceg Novom, koji će se održati u neđelju, da će u okviru svojih nadležnosti učiniti sve da svaki pojedinac koji je obmanuo Državu i koji izigrava njen Ustav i zakone „ne samo bude izbrisan iz njenih evidencija, već i da odgovara u skladu sa zakonom“.

Odgovarajući na pitanje kako se mogu posmatrati izbori u Herceg Novom u svetlu činjenice da je u izvodu iz biračkog spiska upisano najmanje 10 odsto državljana drugih država Đukanović je za portal CDM odgovorio  „sa velikom zabrinutošću“.

Državna izborna komisija je saopštila da su u birački spisak za Herceg Novi, upisana 1.973 birača sa biračkim pravom i u Srbiji. Do podataka su došli poređenjem hercegnovskog i jedinstvenog biračkog spiska Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Srbije, dostupnom na njihovom portalu.

Prethodno je Centar za monitoring i istraživanje, objavio da je u biračkom spisku Herceg Novog upisan 2.691 birač sa prebivalištem u drugoj državi, što predstavlja više od deset odsto biračkog tijela te opštine.

CEMI je, kako je ranije saopšteno, uradio uporednu proveru sa biračkim spiskom Srbije, koji je dostupan na internet stranici www.upit.birackispisak.gov.rs, i sa biračkim spiskom Bosne i Hercegovine (BiH) koji se nalazi na stranici www.izbori.ba.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je u međuvremenu saopštilo da će za 2.108 osoba po službenoj dužnosti, pokrenuti postupak za gubitak crnogorskog državljanstva po sili zakona, tako što će ih upoznati sa činjenicom da su dobrovoljno stekli državljanstvo druge države i biće im omogućeno da se izjasne koje državljanstvo žele da zadrže.

Mediji su danas objavili i da skoro polovina ministara u Vladi Crne Gore ima dvojno državljanstvo.

Crna Gora zabranjuje dvojno državljastvo ukoliko ono nije stečeno prije proglašenja nezavisnosti 2006. godine.

Izvršni direktor CEMI-ja Zlatko Vujović saopštio je za RTCG da se moraju ispitati svi slučajevi navodnog duplog glasa, nakon pisanja pojedinih medija da brojni ministri u Vladi imaju dvostruko biračko pravo. Vujović je ocenio da se da se mora početi od njih, kako bi se pokazalo da postoji politička volja i da su svi jednaki pred zakonom.

Lokalni izbori u Herceg Novom održaće se u nedelju 9. maja.

Na izborima učestvuje šest izbornih lista, opozicina koalicija Demokratske partije socijalista i Socijaldemokrata, koalicija vladajućeg, Demokratskog fronta, Socijalističke narodne i Radničke partije. I vladajuće Demokrate okupile su širu koaliciju u kojoj su, Demos, lista Novi pobjeđuje i Partija penzionera, invalida i restitucije.

Na izborima učestvuje i Građanski pokret URA. Liste su predali proruska Prava Crna Gora i lokalna Novska lista.

Prema ocenama analitičara, ključna politička bitka vodiće se između Demokratske Crne Gore i Demokratskog fronta (DF), najjačih partija u vladajućoj većini na državnom nivou, Taj grad na crnogorskom primorju je jako uporište Demokrata i DF-a, koji su sa Građanskim pokretom URA na parlamentarnim izborima održanim 30. avgusta prošle godine smenili Demokratsku partiju socijalista (DPS) nakon trodecenijske vladavine. Na poslednjim izborima u Herceg Novom 2017. najviše glasova osvojili su upravo Demokrate i DF, devet odnosno četiri, dok je DPS iako je pojedinačno osvojila najviše, 12 mandata, izgubila vlast.

Prema popisu iz 2011. godine u Herceg Novom živi nešto preko 30 hiljada stanovnika od kojih se gotovo polovina, 49 posto izjašnjavaju kao Srbi dok je Crnogoraca je 33 odsto. Ostalo su manjine.

Izbori u Herceg Novom dolaze u trenutku pojačanih tenzije u državi koje su za rezultat imale više incidenata.

(Beta)