Skip to main content

Đukanović-Gutereš: Bilo je previše pokušaja da se izvan zemlje utiče na Crnu Goru

Jugoslavija 27. феб 2023.
< 1 min čitanja

"Crna Gora može da računa na svaki oblik podrške"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se danas u Ženevi sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom. Na njihovom sastanku je konstatovano da je bilo previše pokušaja izvan zemlje da se utiče na Crnu Goru i njene građane.

U tom kontekstu Gutereš je poručio da se Ujedinjene nacije ne miješaju u unutrašnja pitanja, ali da Crna Gora može da računa na svaki oblik podrške kako bi se ubrzao evropski put i ojačale institucije.

Iz Đukanovićevog kabineta su istakli da je Gutereš rekao da sa velikim interesovanjem prati dešavanja u Crnoj Gori, te da je pozitivno ocijenio aktuelna pomjeranja i izrazio interesovanje u pogledu organizovanja parlamentarnih izbora.

-Pozdravljena je današnja odluka Skupštine Crne Gore kojom se vraća funkcionalnost Ustavnog suda. U veoma otvorenom razgovoru, podijeljena je zabrinutost i razmijenjena su mišljenja o stanju na Zapadnom Balkanu, aktuelnim procesima i izgledima za poboljšanje prilika, naročito u kontekstu zatezanja odnosa na globalnoj sceni i pojačanog angažovanja međunarodnih aktera – kazali su iz kabineta predsjednika.

Dodaju da je izraženo obostrano zadovoljstvo ponovnim susretom, što kako su kazali, potvrđuje kontinuitet dijaloga na najvišem nivou i odličnu saradnju Crne Gore i Ujedinjenih nacija.

Đukanović je zahvalio generalnom sekretaru na posvećenosti stabilnosti i prosperitetu Crne Gore i regiona Zapadnog Balkana i potvrdio da Crna Gora ostaje izuzetno posvećena saradnji sa Ujedinjenim nacijama.

Informisao je o stanju u zemlji i izgledima da se kroz predstojeće predsjedničke i parlamentarne izbore dođe do politički odgovorne proevropske vlade i stabilizacije prilika u državi.

(Pobjeda, Foto: Antena M)