Skip to main content

Đukanović: Crna Gora nije neprijatelj Rusiji nego agresiji

Jugoslavija 19. feb 2023.
2 min čitanja

"Crna Gora je neprijatelj svim idejama kojim se želi ograničiti suvereni izbor budućnosti nezavisnim državama, u ovom slučaju Ukrajini"

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da još nije doneo odluku da li će se kandidovati na izborima 19. marta. U razgovoru za DW najavio je da će odluku doneti u narednih nekoliko dana.

„Ja sam već trideset godina u političkom životu Crne Gore. Valjda onaj ko radi jedan posao tri decenije, ima pravo da se oseti umornim i ima pravo na rezon da bi možda i za društvo bilo bolje da tu bude novi kandidat“, rekao nam je Đukanović u Minhenu gde ovih dana učestvuje na Konferenciji o bezbednosti.

„Sagledavamo ko je taj ko može najbolje pomoći da se Crna Gora nakon dvoipogodišnjeg lutanja vrati na stabilan kolosek evroatlantskog razvoja“, dodao je predsednik Demokratske partije socijalista.

Sporazum jedini put za Srbiju i Kosovo

Upitan šta bi savetovao Beogradu i Prištini za nastavak dijaloga, Đukanović je rekao: „Nema drugog puta do puta sporazuma. Sve druge ideje poput održavanja zamrznutog konflikta su zapravo u funkciji doktrine destrukcije prema Evropi i prema Zapadnom Balkanu kao evropskom regionu.“

Đukanović misli da je pomak to što su obe strane prihvatile osnovni tekst francusko-nemačkog plana. „Znam da će se narednih dana u Briselu nastaviti razgovori o pratećem dokumentu, planu implementacije. Nadam se da će i oko toga doći do sporazuma.“

Đukanović je naveo da je poslednjih godina pao intenzitet politike proširenja EU, a „posledično i reformski entuzijazam u svim državama regiona“.

„Ukrajina je skrenula pažnju na geopolitički značaj integracije Zapadnog Balkana i čini mi se da se Evropska unija vraća aktivnoj politici proširenja. Verujem da će to biti inspiracija novoj vladi, koju očekujem tokom ove godine u Crnoj Gori, da se posveti u punoj meri reformama i da u što kraćem roku ostvari svoj cilj“, rekao je on.

„Mislim da je to realno, mislim da Crna Gora ima najbolju predispoziciju da bude prva sledeća članica Evropske unije“, uveren je Đukanović.

Vreme za mirovne inicijative u Ukrajini

Predsednik Crne Gore je naglasio da je njegova zemlja stoprocentno uskladila politiku prema Rusiji sa Briselom, te da je uvela sankcije. „Crna Gora nije neprijatelj Rusiji, Crna Gora je neprijatelj agresiji. Crna Gora je neprijatelj rušenju međunarodnog prava. Crna Gora je neprijatelj svim idejama kojim se želi ograničiti suvereni izbor budućnosti nezavisnim državama, u ovom slučaju Ukrajini.“

Na pitanje kada bi rat u Ukrajini mogao da se završi, Đukanović je rekao da to verovatno ne zna ni Vladimir Putin i da su prognoze nezahvalne. „Mislim da se u ovom trenutku još uvek ne radi sa potrebnom ozbiljnošću i ažurnošću na mirovnoj inicijativi. Ovo istovremeno želim da bude apel da se udruže sve konstruktivne međunarodne politike da pomognemo Ukrajini, pa i Rusiji, bez obzira što je u drukčijoj poziciji, u poziciji agresora, da se izađe iz tog ratnog sukoba i da se spreči dalja pogibija ljudi.“

(DW, Foto: Kabinet predsednika)