Skip to main content

Đukanović: Cilj je Crnu Goru vratiti u sastav Velike Srbije

Jugoslavija 30. sep 2022.
2 min čitanja

"Izvođač radova je Abazović"

Predsjednik Milo Đukanović, nakon sjednice Skupštine na kojoj nije bilo kvoruma da se raspravlja o njegovom predlogu za skraćenje mandata Skupštini, kazao je da postoje ustavne norme koje su obavezujuće za svakog čovjeka.

“Norme koje su jasne i kojima tumač ne treba. Jedna takva je da se u roku od 30 dana odredi mandatar. Rok je potrošen i na njega se ne moze vraćati. Potrošen zbog političkih igara određenih partija”, rekao je Đukanović novinarima i dodao:

“Ono što su pokušali da urade dan kasnije mogli su dan ranije. Ja sam uradio ono što mi Ustav nalaže. Pošto nije do određenog roka dat uvjerljiv dokaz, nijesam odredio mandatara. Podnio sam inicijativu parlamentu da on glasa o skraćenju svog mandata. Time smo ustavne mogućnosti iscrpjeli”, naveo je Đukanović.

Đukanović kaže da kada je dao mandat Abazoviću, to je tada bilo neophodno jer su kod njega na konsultacije došli predstavnici 46 poslanika.

“Tako nema nikakve sumnje da je postojala volja da se izabere vlada. Ovo sad iskustvo je drugačije. Lideri koalicija su dobili pozive, oni su kazali da neće doći i da će u predviđenom roku dostaviti potpis 41 poslanika.

Taj rok nisu ispostovali. Dan prije toga ste čitali saopštenje URA koje je glasilo da ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori. Nije predsjednik države poštansko sanduče tog čega se vi sjetite na vrijeme ili sa zakašnjenjem. Predsjednik države je u obavezi da informacije koje se objavljuju u javnosti pažljivo analizira i iz toga izvlači zaključke. Moji zaključci su da u tom trenutku nije postojala jasna većina da se izabere vlada čiji je mandatar Lekić”, naveo je Đukanović.

Danas je, ističe, odgovornost za državne interese u parlamentu.

Parlament na ovaj način pokazuje da ne ispunjava ustavne nadležnosti. Prva nadležnost je da izabere vladu. Danas je politička odgovornost u parlamentu za ono što možemo definisati kao namjeru da se produži institucionalna paraliza Crne Gore. Namjera političkih protivnika nezavisne Crne Gore je da prikažu državu kao institicionalno nefunkcionalnu”, naglasio je Đukanović.

Nijedan od 18 kandidata za sudiju Ustavnog suda nije dovoljno dobar jer je namjera da Ustavni sud ne bude funkcionalan, smatra Đukanović.

“Cilj je Crnu Goru vratiti u sastav Velike Srbije i time bi bile ispunjene želje i Velike Rusije i Velike Srbije. Jasno je da danas oni imaju izvođače radova u Cnoj Gori na tom planu, a izvođač radova je predsjednik Vlade”, rekao je Đukanović.

Nadalje je Đukanović govorio o tome kako vrlo pažljivo sa grupom domaćih specijalista pokušavaju da tumače naš Ustav.

“Jasno je da je Ustav nedorečen i neprecizan. Nemam zamjerku piscima jer oni ne mogu predvidjeti sve”, dodao je on.

Vrlo je, kaže, privržen poštovanju Ustava.

“Neću povući niti jedan potez koji mi Ustav ne dozvoljava. Parlament, nakon današnje odluke, mora biti svjestan da je lopta u njegovom dvorištu”, istakao je Predsjednik države.

Novinari su pitali Đukanovića o najnovijim hapšenjima zbog navodne špijunaže u korist ruskih službi.

“Znam za aktivnosti koje su državni organi vodil. Pratili smo informacije. Informacije su takve prirode da nisu za javnu upotrebu. U međuvremenu je pribavljeno dovoljno dokaza. Potrebno je da se zaokruži slika i procesuira u ODT-u. Pozdravljam inicijativu nadležnih organa.

Ovdje vidimo da neki manje više otvoreno služe interesima drugih država. To sve mora doći na dnevni red. Varaju se ljudi ako misle da mogu zauvijek da nekažnjeno ruše državu. Prije ili kasnije, to će završiti sa krivično pravnom odgovornošću onih koji su plaćenički služili tuđim interesima”, poručio je Đukanović.

(Antena M, foto: Kabinet predsjednika)