Skip to main content

Đukanović: Aktuelna vlast poprima oznake diktature, totalitarizma i represije

Jugoslavija 25. јул 2023.
< 1 min čitanja

"Sve pod okriljem nečije borbe za pravdu, na silu, mimo zakona i demokratskih standarda”

Bivši predsednik Crne Gore Milo Đukanović ocenio je da aktuelna vlast u toj državi ne trpi kritiku i da poprima oznake diktature, totalitarizma i represije.

“Kritička misao odgovornu i sposobnu vlast čini boljom. Ova današnja takvu misao očigledno ne trpi i na našu kolektivnu nesreću poprima oznake diktature, totalitarizma i represije. Sve pod okriljem nečije borbe za pravdu, na silu, mimo zakona i demokratskih standarda”, napisao je Đukanović na Twiteru.

On je dodao da su u društvu koje teži napretku, kritika vlasti i kritičari vlasti dodatna snaga i činilac demokratskog razvoja.

“U protekle tri godine malo je aktera na javnoj sceni Crne Gore očuvalo nezavisnost i nepristrasnost, izoštrilo kritičku misao uprkos sve učestalijim direktnim napadima nosilaca vlasti, kao što su to činili pojedine NVO, novinari, umjetnici, intelektualci.”

“Možemo se saglasiti sa njihovim ocjenama ili ne. Možemo i bilo bi poželjno o tome sa njima i voditi dijalog. Ali moramo, posebno ako smo nosioci državnih funkcija, poštovati njihovu nezavisnost i osigurati njihovo pravo na slobodno djelovanje, bez zastrašivanja i prijetnji. Samo takvo crnogorsko društvo može biti dio evropske porodice”, zaključio je Milo Đukanović.

(Autonomija, foto: Antena M)