Skip to main content

Đilas za konsenzus o Kosovu: Dogovor oko Kosova skraćuje vlast Aleksandra Vučića

Info 04. feb 2023.
2 min čitanja

"Neprihvatanjem spoljne politike EU doveli smo sebe u opasnost da postanemo izolovano ostrvo usred kontinenta na kome živimo"

Postizanje dogovora oko Kosova i približavanje Evropskoj uniji (EU) ne produžavaju trajanje vlasti Aleksandra Vučića, već ih naprotiv skraćuju, ocenio je predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas.

Kako je ukazao u pisanoj izjavi dostavljenoj FoNetu, oni koji pre 30 godina nisu shvatili da je pao Berlinski zid, sada nisu shvatili da se posle napada Rusije na Ukrajinu podiže novi zid.

„Onaj prvi su napravili Rusi, ovaj drugi pravi Zapad“, izjavio je Đilas i ocenio da smo se, „kao evropska država i evropski narod, našli sa ove strane zida“.

Prema njegovom upozorenju, neprihvatanjem spoljne politike EU doveli smo sebe u opasnost da postanemo izolovano ostrvo usred kontinenta na kome živimo.

Takva pozicija, kako je precizirao, značila bi pogoršanje života, koji ni inače nije dobar, zbog čega nas je svake godine manje za više od 100 hiljada.

Takva pozicija bi dovela do toga da nas za 30 godina bude upola manje nego sada, a za 50 da nas ima jedva više od milion, objasnio je on i predočio da bi „došli u opasnost da nestanemo i kao narod i kao država“.

Imamo predlog Sporazuma za Kosovo koji nismo videli. I vlast koja nam danas priča o potrebi jedinstva oko Kosova, opasnostima izolacije Srbije, posledicama neformalnih sankcija, prestanku investicija, odlasku investitora… O crvenim linijama, priznanju i članstvu Kosova u UN.

Đilas ukazuje da bi u takvoj situaciji najlakše bilo reći da Vučić sam rešava ono što je pregovarao i misli da bi to bilo ispravno, ali napominje da se ovde ne radi o Vučiću, nego o budućnosti Srbije.

Kako je naglasio, Kosovo i članstvo u EU nisu Vučićeve, već državne teme, jer niti je Vučić Srbija, „niti smo mi ljudi kao Vladimir Orlić koji kaže da je nemoguće zamisliti Srbiju koju ne vodi Vučić“.

„Mi ne da takvu Srbiju zamišljamo, mi je sanjamo i verujemo da će ona uskoro baš takva i biti. Zato ćemo uraditi sve što možemo da Srbija dobije predlog koji će sačuvati naš narod na Kosovu, koji će sačuvati naš ponos i omogućiti nam da krenemo ka EU“, najavio je Đilas.

Prema njegovom uverenju, u Srbiji koja je bliža EU, slobodnija i demokratskija zemlja sa fer i poštenim izborima biće moguće pobediti Srpsku naprednu stranku (SNS) i Aleksandra Vučića.

Zato postizanje dogovora oko Kosova i približavanje EU ne produžavaju trajanje Vučićeve vlasti, već ih naprotiv skraćuju, zaključio je Đilas.

(FoNet, foto: N1)