Skip to main content

Đilas: Tražio sam nove izbore, ako neko iz opozicije preleti u vlast, ona nije legitimna

Info 11. апр 2022.
2 min čitanja

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da je razgovor bio težak, da je on ponovio svoj zahtev da u Beogradu ponovo budu organizovani izbori kako bi vlast bila legitimna, a da će Vučić svoj stav reći do kraja nedelje.

Đilas je rekao da se sa Vučićem nije saglasio o mnogo tema, ali jeste oko toga da su pred Srbijom veliki izazovi jer se svet podelio, kao i da je za svaku vlast bitno da ima legitimitet i legalnost.

Dodao je da deo opozicionih stranaka može sada da „pretrči i bude deo vlasti“, ali da takva vlast nema legitimitet.

„Vučić me je obavestio da su njega saradnici informisali da on ima 60 odbornika koji bi glasali za beogradsku vlast, a nije ni morao jer vidim već u Gradskoj izbornoj komisiji kako glasaju Zavetnici, a i koalicija NADA im se pridružila, vidim POKS koji kaže da ne može sa onima koji za svoj narod kažu da je genocidan, što je naveća besmislica“, rekao je Đilas.

On je ponovio da jedino novi izbori mogu da reše političku krizu i da on ne vidi drugo rešenje.

Lider SSP-a kazao je da njegova koalicija neće odustati od iznošenja primedbi na prethodne izbore, da će tražiti pravdu pred Upravnim sudom, ali da čak i kada bi sve primedbe bile prihvaćene, ostaje mogućnost da pojedine stranke koje su na izborima učestvovale kao opozicija, na kraju ipak „prelete u vlast“.

„Ukoliko sve danas opozicione stranke ostanu na stavovima na kojima su ušli u skupštinu grada, jer niko pre izbora nije rekao da će da pravi vlast sa (Goranom) Vesićem i (Aleksandrom) Šapićem, ostaće odnos 55 prema 55, to je predsednik na RTS-u potvrdio“, rekao je Đilas.

On je novinarima ispred zgrade predsedništva pojasnio da se zna procedura, a to je uvođenje privremenog organa vlasti i novi izbori za grad.

Ukoliko neki „pretrče“, onda vlast može da bude formirana, rekao je Đilas dodavši da u tom slučaju ona nije legitimna, te bi do kraja godine trebalo organizovati nove izbore u boljim uslovima.

Lider SSP-a rekao je novinarima da o drugim temama nije bilo reči.

(Beta, Foto: N1)