Skip to main content

Dimitrijević: Glasanje se 16. aprila ponavlja na 55 biračkih mesta

Info 07. апр 2022.
2 min čitanja

"U Beogradu će se izbori ponoviti na pet biračkih mesta"

Pavle Dimitrijević iz Crte rekao je u Danu uživo da se glasanje 16. aprila ponavlja na 55 biračkih mesta. Prema njegovim rečima, posmatrači Crte zabeležili su različite nepravilnosti na biračkim mestima. U Beogradu će se izbori ponoviti na pet biračkih mesta.

Pavle Dimitrijević iz Crte kaže da je na tih pet biračkih mesta GIK konstatovala „da postoje ozbiljna logičko računska neslaganja“.

„Da čak ni posle pokušaja da se utvrde rezultati glasanja to nije bilo moguće. Sigurno je da će na pet biračkih mesta građani ponovo imati prilike da glasaju. Odlukama opštinskih izbornih komisija širom Srbje, ukupan broj je 55 biračkih mesta na kojima će se glasanje ponoviti, to su takođe različite greške koje su nastale u postupku sprovođenja glasanja. Svi su formalno proceduralne prirode i zbog toga će građani na 55 biračkih mesta ponovo glasati 16. aprila“, kaže Dimtirijević.

Prema njegovim rečima, posmatrači Crte zabeležili su različite nepravilnosti na biračkim mestima.

„To su paralelni spiskovi, narušena tajnosti glasanja, bilo je i slučajeva neuređenosti samih biračkih mesta. Isped biračkih mesta nisu nepravilnosti, nego krivična dela, gde su naši posmatrači bili očevici, koje smo prijavljivali policiji, sa navodima naših posmtrača koji su sve to i videli“, kaže on.

Kako je rekao, „Agencija za sprečavanje korupcije je utvrdila ukupno šest slučajeva da je SNS prekršila zakon o finansiranju političkih aktivnosti„.

„I REM-u smo podnosili prijave, i dalje čekamo na odgovore. Agencija za sprečavanje korupcije je uzela u obzir svaku od naših prijava, ishodi prijava dostupni na sajtu Agencije“, kaže.

Na pomenutih pet biračkih mesta u Beogradu će, kaže Dimtrijević, GIK doneti rešenje o ponavljanju.

„Utvrditi kog tačno datuma će građani moći da glasaju, proći će sve proceduralne informacije, u smislu izgleda listića, utvrđivanja članova biračkog odbora, neće biti isti ljudi kao 3. aprila i da birači provere da li su upisani u birački spisak i da znaju gde glasaju“, kaže on.

Dodaje da svi vlasnici stanova mogu podneti zahtev MUP da MUP kaže ko je sve prijavljen na adresi stana i da, ako vide nepoznato ime, pokrenu proces pasivizacije adrese.

(N1)