Skip to main content

“Digni Gard – odbrani grad” – raskid ugovora za sporni spomenik je pobeda slobodnog Novog Sada

Građani 29. dec 2022.
2 min čitanja

"Zatraženo je formiranje nove komisije koja bi napravila pravi spisak nevinih žrtava u čije ime bi spomenik bio podignut"

Grupa formalnih i neformalnih organizacija i opozicionih partija, okupljenih oko inicijative “Digni Gard – odbrani grad”, pozdravila je danas najavu o raskidu ugovora za izgradnju spomenika “Nevinim žrtvama 1944/45” u Novom Sadu.

Kako je istaknuto na konferenciji za novinare kraj postamenta planiranog spomenika, prva odluka buduće skupštinske većine u novosadskom parlamentu biće i zvanično stavljanje van snage odluke po kojoj je ovaj spomenik trebalo da bude podignut.

Takođe, od gradske vlasti je zatraženo formiranje nove komisije koja bi napravila pravi spisak nevinih žrtava u čije ime bi spomenik bio podignut.

Radivoj Jovović iz stranke Zajedno zahvalio se građanima i građankama Novog Sada, kao i organizaciji Antifašistički front 23. oktobar, na angažmanu protiv spomenika i podsetio da je proteklih meseci prikupljeno preko 5.000 potpisa za peticiju na koju nije stigao nikakav odgovor, kao ni na kasniji apel koji je potpisalo 130 uglednih javnih ličnosti.

Ocenio je da je u pitanju velika pobeda za “slobodan Novi Sad i antifašističko nasleđe”.

Sociološkinja i antifašistkinja Marija Vasić istakla je da su građani uspeli da očuvaju dostojanstvo Novog Sada i žrtava fašizma.

Borislav Novaković iz Narodne stranke podsetio je da je spomenik deo dogovora između Aleksandra Vučića i Viktora Orbana, poručivši pri tom lideru SNS da nijedan aranžman “ne sme da vređa i skrnavi emociju i uspomenu na sve nevine žrtve” krvavih januarskih dana 1941.

“Novi Sad ne može imati dva spomenika, ne može imati spomenik žrtvama i spomenik dželatima. Ne postoje dve istine, postoji antifašistička istina i fašistička laž”, istakao je on.

Veljko Krstonošić iz Demokratske stranke ocenio je da je ovim postupkom sprečena namera da se spomenik iskoristi za rehabilitaciju ratnih zločinaca i izjednačavanje fašista i antifašista.

Ana Oreg iz Pokreta slobodnih građana istakla je da niko nije protiv spomenika pravim nevinim žrtvama, već protiv toga da se “zločinci izjednače sa žrtvama”.

Janko Veselinović iz Pokreta za preokret zatražio je da se postament kao “zamentak pokušaja revizije fašizma” ukloni.

Podsetimo, zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac izjavio je za portal 021 da je zahtev za sporazumni raskid ugovora podneo izvođač zbog toga što nije u mogućnosti da radove okonča “usled konstantnih ometanja, ugrožavanja samog gradilišta, ugrožavanja objekta i oštećenja na njemu” kao i “ugrožavanja bezbednosti samih radnika na gradilištu”.

(Autonomija, foto: Zajedno!)