Skip to main content

Devet Betovenovih simfonija u jednom danu u Novom Sadu

Kultura 18. jun 2022.
2 min čitanja

Kraj juna u Novom Sadu, u godini kada je ovaj grad Evropska prestonica kulture, u okviru programskog luka „Tvrđava mira“, obeležiće jedinstven događaj u svetu klasične muzike, „Betoven maraton”, koji će biti održan u Gradskoj koncertnoj dvorani i na Petrovaradinskoj tvrđavi, u nedelju, 26. juna.

U svetu je veoma retko integralno izvođenje celokupnog Betovenovog simfonijskog opusa. Publika će u Novom Sadu upravo imati priliku da čuje svih devet njegovih simfonija u jednom danu, i to naizmenično u izvedbama više od 200 izvođača i izvođačica Beogradske i Dortmundske filharmonije, pod upravom njihovog šefa-dirigenta Gabrijela Felca, koji je i autor celog „Betoven maratona“, uz Slovački filharmonijski hor iz Bratislave i četvoro solista i solistkinja iz Holandije, Austrije i SAD-a.

Beogradska i Dortmundska filharmonija naizmenično će izvoditi osam simfonija, od jutarnjih do večernjih sati, sa više pauza, u Gradskoj koncertnoj dvorani u Novom Sadu.

„Srećan sam što Novi Sad i Dortmund sada dele jedinstvenu vezu kroz ovaj veliki projekat koji uključuje izvođenje svih devet Betovenovih simfonija. Prvi koncert biće izveden u Dortmundu već u nedelju, 19. juna, a onda se vidimo i u Novom Sadu nedelju dana kasnije”, rekao je šef-dirigent Dortmundske filharmonije, Gabrijel Felc.

Satnica za izvođenje osam Betovenovih simfonija u Gradskoj koncertnoj dvorani:

10 časova – Simfonija br. 1 i Simfonija br. 2, Dortmundska filharmonija

12.30 časova – Simfonija br. 3 i Simfonija br. 4, Beogradska filharmonija

15 časova – Simfonija br. 5 i Simfonija br. 6, Dortmundska filharmonija

17.30 časova – Simfonija br. 7 i Simfonija br. 8, Beogradska filharmonija

„Betoven maraton” će kulminirati izvođenjem čuvene Devete simfonije i Ode radosti, u čast Evrope i evropskih tekovina, koje će biti realizovano kao veliki koncert na otvorenom, 26. juna u 20.22 sati na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Programski luk Tvrđava mira počinje sutra i trajaće do 17. jula.

(G. Nonin, Danas / Foto: Pixabay)