Skip to main content

Deo policije u štrajku

Info 13. jun 2011.
2 min čitanja

Članovi Policijskog sindikata Srbije ušli su u zakonsku obustavu rada iako su u subotu sa nadležnima postigli dogovor o poboljšanju materijalnog položaja policajaca. Njihov štrajk počinje u danu kada se u Beogradu održava velika međunarodna vojna konferencija zbog čega je najavljeno nekoliko protestnih skupova.
Predstavnik PSS Veljko Mijailović rekao je da bi ovog jutra trebalo da počnu novi pregovori tog sindikata i Ministarstva unutrašnjih poslova, a na pitanje zašto je Policijski sindikat Srbije jutros stupio u štrajk kada je Ministarstvo prihvatilo zahteve policije, on kaže da su sporne tačke 3. i 5. prihvaćenih zahteva.

“Naime, tačka 3 podrazumeva da ministar hitno formira komisiju za mirno rešavanje sporova između svih policijskih službenika i Ministarstva na obostranu korist, da bi se izbegle tužbe i da bi se putem medijacije došlo do vansudske nagodbe i na taj način rešio problem”, kaže Mijailović i objašnjava da je prema policijskim službenciima ispala nepravda jer se nisu poštvali sistemski zakoni prema njima, u odnosu na sve ostale državne službenike.

“Konkretno očekujemo da danas ili sutra ili kad god, ministar obrazuje hitno tu komisiju i da se danas isplati prva tranša dugovanja na ime putnih troškova i dnevnica za sve pripadnike policije kojima to nije isplaćeno”, kazao je on.

Prema njegovim rečima, tokom štrajka biće uspostavljen minimum procesa rada, koji podrazumeva da će se lični dokumenti izdavati samo u hitnim slučajevima, uprava saobraćajne policije radiće samo po pozivu građana, dok će na državnim prelazima biti pojačana kontrola ljudi, vozila i prtljaga.

“Ono što policija danas neće raditi, neće raditi svoje redovne poslove, poslove preventive, ali smo u svakom slučaju ostavili na slobodnu procenu svim starešinama u okviru policijskih stanica pripadnici policije ne ostave građane i da lično procene da li je neophdno da policija izađe u slučajevima koje nismo planirali kako se ne bi dovodila u pitanje bezbednost i imovina naših građana”, kaže Mijailović.

Predstavnici sedam sindikata policije, među kojima je jedini reprezentativan Nezavisni sindikat policije, u četvrtak su postigli dogovor sa Dačićem o otkazivanju štrajka, koji su bili zakazali za petak, 10. jun. Osnovni sindikalni zahtevi bili su gotovo identični – isplata sredstava za poboljšanje materijalnog statusa policajaca, primena Posebnog kolektivnog ugovora i završetak nacrta izmene Zakona o policiji.

 

(B92)