Skip to main content

Deo novosadske opozicije osuđuje grafite mržnje u Novom Sadu, policija da otkrije vinovnike

Vojvodina 15. мар 2023.
< 1 min čitanja

“Ukoliko vinovnici kampanje ostanu nepoznati javnosti, biće to nedvosmislen dokaz da iza svega stoji sadašnja vlast"

Nekoliko opozicionih političkih stranaka i pokreta u Novom Sadu osudilo je danas ispisivanje uvredljivih grafita protiv opozicionih političara, pozvalo policiju da otkrije počinioce i ocenilo da se na taj način ugrožava njihova bezbednost.

“Najoštrije osuđujemo primitivnu i opasnu kampanju u kojoj se po čitavom gradu ispisuju grafiti u kojim se kleveću i vređaju opozicioni političari i nekadašnji gradski i pokrajinski funkcioneri. Reč je o nedozvoljenom i apsolutno neprihvatljivom metodu političke borbe režima Aleksandra Vučića”, naveli su u saopštenju za javnost.

U Novom Sadu su masovno krajem prošle sedmice ispisani grafiti protiv predsednika Nove Demokratske stranke Srbije Miloša Jovanovića i predsednice Srpske stranke Zavetnici Milice Đurđević Stamenkovski.

Jutros su osvanuli i uvredljivi graffiti protiv nekadašnjeg predsednika Pokrajinske vlade i Demokratske stranke Bojan Pajtić i predsednika novosadskog odbora Narodne stranke i poslanika u Skupštini Srbije Borislava Novakovića.

Grafiti su ispisani šablonom i na njima je pisalo: “Milica lažljivica”, “Miloš Francuz”, “Pajtić lopov”, “Bora psiho”.

“Nema nikakve sumnje u to da se na ovaj način ugrožave bezbednost ljudi koji su na meti uvreda i kleveta, ali i njihovih porodica, zbog čega nadležni državni organi neizostavno moraju da reaguju i zaustave vinovnike ove besprizorne kampanje”, poručile su opozicione stranke.

Dodali su da policija u gradu koji je “u celosti pokriven različitim sigurnosnim kamerama” nesumnjivo može vrlo brzo identifikovati osobe koje su ispisale ove grafite, a “izvesno je bila u stanju i da ih prekine u njihovom nečasnom poslu”.

“Ukoliko vinovnici kampanje ostanu nepoznati javnosti, biće to nedvosmislen dokaz da iza svega stoji sadašnja vlast, odnosno Srpska napredna stranka i njeni politički sateliti u Novom Sadu”, navodi se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali Demokratska stranka, Pokret za preokret, Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Narodna stranka, Zajedno, Srbija centar – SRCE, Akcija progresivne Vojvodine i Nova – da se struka pita.

(Autonomija)