Skip to main content

DENIS KOLUNDŽIJA: Zatrpavanje

Autonomija 06. jun 2023.
2 min čitanja

Samo da se sve zaboravi

OTKRIĆE: Bilo je to u ono vreme senzacionalno arheološko otkriće: na lokalitetu Donja Branjevina, kraj Deronja, 1989. godine skinute su naslage zemlje i nekoliko milenijuma sa Crvenokose boginje. O značaju tog artefakta iz ranog neolita svedoči činjenica da je, posle decenija čuvanja u trezoru banke, postao dostupan javnosti kao deo stalne postavke beogradskog Narodnog muzeja.

KRIVAC: U godinama nakon otkrića ne jednom sam od meštana Odžaka čuo tezu da je za sve probleme koji su to mesto u zapadnoj Bačkoj snašli u poslednje tri decenije kriva upravo – Boginja. Nju i nije trebalo otkopavati – pod zemljom se, govorili su, nije našla slučajno, već da bi obezbedila plodnost zemlje. Čim se našla u rukama arheologa, ratarima u tom kraju su, navodno, prinosi počeli da bivaju sve slabiji.

ZAŠTITNI ZNAK: Lokalne vlasti su ignorisale to praznoverje pa je Boginja dobila ne samo titulu zaštitnog znaka Opštine Odžaci, nego i godišnju svetkovinu kulturno-muzičko-sportske provenijencije; znalo je da bude čak i vatrometa.

DRUGI RAZLOZI: Uzroci „problema“ o čemu su mi pričali žitelji nekadašnjeg Hodšaga, dakako, nemaju nikakve veze s iskopavanjem Boginje: drugi su, naime, faktori doveli ovo mesto u rang „očaja malih sredina“ i otuda teško da bi danas sve bilo baš toliko drugačije e samo da su arheolozi u Donjoj Branjevini bili manje posvećeni istraživanju tog lokaliteta.

NOSTALGIČNO: S ove distance, ima u tim pričama nečega nostalgičnog: u davna vremena, pre tri decenije, problemi su, makar i nesvesno, iskopavani. Danas, pak, ako nekako i dođe do toga da neki problem dospe u javnost, u manjim sredinama kompletna mašinerija se trudi da ga – zakopa.

SNEGOVI, RUZMARIN…: Upravo time se u poslednjih mesec dana bavi lokalna vlast baš u Odžacima: mesec dana od hapšenja pedagoškog asistenta osumnjičenog za polno uznemiravanje 36 (!!) mališana iz vrtića u kojem je radio, vlasti se prave oposumi i kao da samo priželjkuju da ovu skandalčinu zasene drugi događaji i da se sve zaboravi.

IGNORISANJE: Jedno hapšenje i ostavka direktorke predškolske ustanove, do koje je došlo isključivo pod pritiskom javnosti, iovako je bilo i previše ustupaka sa njihove strane. Šokiranim roditeljima za sve to vreme niko se nije udostojio obraćanja, razgovora. Bili su prinuđeni da protestuju i da se obraćaju medijima. Pošto je odbio da ih primi, predsednik Opštine je smislio da je sasvim dovoljno da sa stranačkog Fejsbuk naloga žestoko osudi mladog stranačkog kolegu i poruči čuveno da „partijska knjižica nikom nije, niti će biti sredstvo za izbegavanje odgovornosti“.

ODGOVORNI: Roditelji su na protestima zatražili da se upravo utvrdi ko je sve u lancu odgovoran i kako je, majka mu stara, neko nekvalifikovan uopšte dobio priliku da radi sa decom?!

JAK RAZLOG: Odgovornost u čitavom lancu, i još posao preko stranke? Eto dosta jakog razloga da lokane vlasti nastoje da čitav slučaj, koji je potresao dobar deo javnosti, zatrpaju i da se o tome više ne govori. Ako su još među onim praznovernim, znaju odlično kakve sve posledice može da donese kad se nešto nenadano iskopa. Po prinose, dabome. Ti bi i Boginju zatrpali samo da je dostupna.

(Autonomija)