Skip to main content

DENIS KOLUNDŽIJA: Nebo

Autonomija 13. jun 2023.
2 min čitanja

Umesto preventive, gledanje u verski kalendar

SVECI: Toliko je kiše bilo u poslednjih mesec i kusur dana da su se neki prisetili starih predanja. Evo, igrom slučaj saznah nedavno za dva „prognostičarska“ sveca – svetu Sofiju i svetog Medarda. Sofiji je posvećen 15. maj i na taj dan, kažu, ako ne pada kiša, onda je neće biti čitav mesec. Svetac Medard se pak proslavlja 8. juna i, ako taj dan bude kišovit, biće i narednih 40 dana („Što sveti Medard daje, 40 dana traje“).

MAJ 2014: Otkud mi sad sve ovo? Ove silne kiše, izlivanja reka, bujice, poplavljene gradske saobraćajnice… sve me je to podsetilo na maj 2014. godine i poplave u kojima je stradalo 57 osoba. Od svega što je tadašnji predsednik države izjavio povodom poplava, ostalo je upamćeno ono „da je Srbiju napala i ujela vodena zmija“ i da je „ovo nevolja od boga“!

KRIVCI: Nemam problem s verujućim građanima koji se obraćaju biskupu, potonjem svecu, Medardu, zbog, recimo, lošeg vremena, neplodnosti, zubobolje, pa čak i potrebe za kišom (dobro, za ovo poslednje ove godine nisu ni morali; Medard je, nota bene, zaštitnik meteorologa!). Daleko me ipak više muče političari koji će za sve – i za dimenzije katastrofe, i žrtve, ali i očigledan izostanak preventive – okriviti nekog na nebu. Kao da ništa nije u njihovim rukama. Odgovornost: nula.

PLIVALI: U Vojvodini ovog proleća reke nisu, kao u drugim delovima države, pretile izlivanjem, pre svega zbog vodostaja, ali zato jesu plivali gradovi. Bogami, i njive; u nekim delovima Vojvodine bile su gotovo pretvorene u jezera.

ZAPUŠTENI: Kiše, fakat, jesu bile obilne, s količinom vode daleko iznad proseka. Niko ne tvrdi da bi bilo drastično drugačije da su kanali bili očišćeni, ali, za početak, hajde da pričamo o tome zašto nisu bili? Onom ko veruje da su ovakve kiše izuzetak, a ne nešto što postaje normalnost, te da kanale za odvodnjavanje nema rašta da čisti, ostaje, očito, samo da se prepusti milosti nekog sveca. Ili, možda, da promeni zanimanje.

CRNE SLUTNJE: Postoje te crne slutnje naučnika glede budućih vremenskih neprilika na planeti, a nešto ne vidim da ih stvarnost „na terenu“ u tome uspešno demantuje. Tačnije, kako gde: kod nas kao da i dalje obitava doza skepse prema svemu tome, pa tako bilo kakvu ozbiljnu proaktivnost u preventivi sputava, izgleda, gledanje u verski kalendar. I u Nebo.

BEZ IZUZETKA: Kad ne poklanjamo poverenje u nauku ni po drugim životno važnim pitanjima, pa zašto bismo sad pravili izuzetak? U Novom Sadu, gde se, za prihvat viška vode značajno, zelenilo sistematski uništava kao da je teroristička pretnja, a sve zarad ustupanja svakog kvadrata površine investitorima, majska obilna kiša potopila je dobar deo grada. Na to je naš dobri polgarmešter lakonski rekao da je lakše građanima nadoknaditi štetu, nego investirati u kanalizaciju koje može da primi enormnu količinu padavina.

HAJKA: Kako vidim, potrebno je da se organizujemo, kao onomad za crnog pantera, i da uhvatimo tu vodenu zmiju, i da joj jednom za svagda stanemo na rep. Pa tako više neće ujedati. Ostalo će već da se plati iz budžeta.

(Autonomija)