Skip to main content

Demostat: Delegacija Evropskog parlamenta će posmatrati izbore u Srbiji

Info 26. nov 2023.
< 1 min čitanja

Očekuje se da posmatrači iz Evropskog parlamenta budu dio misije OSCE-a za posmatranje izbora (ODIHR)

Demostat piše da još uvijek nije poznat sastav delegacije, ali da je gotovo izvjesno da će njen dio biti slovenski liberal Klemen Grošelj.

Delegacija Evropskog parlamenta poslat će delegaciju za posmatranje izbora u Srbiji 17. decembra, piše istraživačko-izdavački centar Demostat.

Pozivajući se na izvore iz Brisela, Demostat piše da još uvijek nije poznat sastav delegacije, ali da je gotovo izvjesno da će njen dio biti slovenski liberal Klemen Grošelj.

Odluka o posmatranju izbora, kako se dodaje u tekstu, donesena je nakon što je na adresu Evropskog parlamenta stiglo pismo zvaničnog Beograda, odnosno predsjednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića, sa molbom da se imenuje posmatračka misija.

Demostat navodi da se očekuje se da posmatrači iz Evropskog parlamenta budu dio misije OSCE-a za posmatranje izbora (ODIHR).

‘Loši izborni uslovi osnova za zloupotrebe’

Evropski parlament je prošle godine prvi put imao delegaciju koja je posmatrala izbore u Srbiji, održane 3. aprila, koja je bila dio misije OSCE-a.

Posmatrače iz EP predvodio je nizozemski zastupnik iz redova socijaldemokrata Thijs Reuten, u čijem saopštenju je, izdatom nakon izbora u Srbiji, ocijenjeno da je glavni uspjeh bio učešće opozicije, koja je dvije godine ranije bojkotovala parlamentarne izbore, ali da su Srpska napredna stranka i njeni saveznici “vršili pritisak na birače i zloupotrebljavali medije”.

Reuten je tada izjavio i da su izbori pokazali da glasanje na tri nivoa (predsjednički, parlamentarni i lokalni u pojedinim opštinama) ne bi trebalo da bude “normalna praksa u krhkim demokratijama, jer su loši izborni uslovi osnova za zloupotrebe”.

(Al Jazeera, Foto: Beta)