Skip to main content

Đelić traži od Koštunice vanrednu sednicu o koncesiji

Info 28. мар 2008.
2 min čitanja

Božidar ĐelićPotpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić poslao je danas premijeru Vojislavu Koštunici inicijativu da „pod hitno“ sazove sednicu Vlade na kojoj bi se odlučivalo o predlogu ministara DS i G17 plus da se koncesionaru za izgradnju autoputa Horgoš – Požega produži rok za davanje garancije za 90 dana.
„Time bi se koncesionaru omogućilo da potpuno zaokruži finansijsku konstrukciju ovog veoma važnog projekta“, rekao je Đelić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije i izrazio uverenja da će u tom periodu biti obezbeđeni svi uslovi kako bi izgradnja počela u ovoj građevinskoj sezoni.
Prema njegovim rečima, činjenica je da nisu obezbeđene ni finansijske ni tehničke garancije, ali to ipak nije razlog da se ugovor poništi. Zbog značaja posla treba da se nađe zajednički jezik, naglasio je on. Đelić je rekao da je ovaj predlog iznet i juče na sednici Vlade, ali da je Koštunica odbio da se o tome raspravlja sa obrazloženjem da to nije bilo na dnevnom redu.
Zbog toga je danas taj predlog i formalno upućen i on bi trebalo da bude jedina tačka dnevnog reda na vanrednoj sednici Vlade Srbije. Đelić je izrazio ubeđenje da će „Koštunica preuzeti odgovornost“ i zakazati sednicu jer je to u interesu građana Srbije.
On je dodao da nije tačno da ugovor ne može da se produži kao što tvrdi ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo i naveo da „ako postoji ugovorna volja obe strane predlog može da se sprovede“. On je kazao da pitanje koncesije nije političko pitanje već čisto ekonomsko, koje neki žele da zloupotrebe u predizborne svrhe. Vlada Srbije je na jučerašnoj sednici većinom glasova odbacila predlog Ministrastva za infrastrukturu o započinjanju radova na izgradnji autoputa Horgoš – Požega bez potrebnih bankarskih garancija. Rok za početak gradnje autoputa Horgoš-Požega, prema ugovoru, ističe u ponedeljak 31. marta.

(Beta)