Skip to main content

Dati veće nadležnosti Vojvodini

Info 03. јан 2008.
2 min čitanja

Predsednički kandidat Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je danas da je neophodna promena Ustava Srbije kojom će, između ostalog, biti omogućena puna izvršna, zakonodavna i sudska nadležnost Vojvodine. Jovanović je novinarima u Novom Sadu rekao da se oko tih pitanja ne smeju praviti kompromisi „koji su udaljili Vojvodinu od onoga što je trebalo da bude u 2008. godini“, i dodao da „nisu dovoljni omnibus zakon, plagijat od ustava, ni statut Vojvodine“.
Prema njegovim rečima, sa Ustavom „ne sme da bude cenkanja“ i on mora da omogući pravo građanima da utiču na svoj život. „Vojvodina nije problem, već rešenje mnogih problema za naše društvo i mi u Vojvodini vidimo inspiraciju za ono što u Srbiji treba uraditi. Poruka Vojvođanima je da su naše razlike naše bogatstvo, a ne inspiracija za stalne konflikte“, rekao je Jovanović. On je ocenio da je Vojvodina talac strahova koje šire političari „koji nas stalno vraćaju u devedesete“, dodajući da je ona i „talac predrasuda da je dovoljno promeniti pojedince iz stranaka na vlasti da bi se život u Vojvodini promenio“.
Jovanović je naveo da mu je drago što vojvođanski Mađari imaju predsedničkog kandidata i izrazio nadu da će se sa liderom Saveza vojvođanskih Mađara Ištvanom Pastorom susresti tokom kampanje. On je naveo da u onome što Pastor govori ne vidi pretnju po interese građanske Srbije, za razliku od onoga što govore neki drugi kandidati, „koji dolaze u Vojvodinu da bi širili strahove ili da bi uzeli glasove uplašenih građana“, precizirajući da misli na Borisa Tadića i Tomislava Nikolića. Jovanović je naglasio da će obilazak vojvođanskih gradova tokom predsedničke kampanje iskoristiti da motiviše građane da izađu i na predstojeće pokrajinske i lokalne izbore, i naveo da će vojvođanska konvencija biti 12. januara u novosadskoj hali Spens.
Novinarima je rečeno i da je prilikom dolaska u Novi Sad, autobus u kome su bili Jovanović i pripadnici LDP-a kod naplatne rampe na auto-putu imao saobraćajnu nezgodu u kojoj je otpala guma sa autobusa, ali da je sve prošlo bez povređenih. Jovanović je posle obraćanja novinarima prošetao centralnim novosadskim ulicama, razgovarao sa građanima i delio im svoj propagandni materijal.