Skip to main content

DaNS pisao Đuriću zbog garaže kod Banovine, mesec dana im ne odgovara

Građani 12. jun 2023.
2 min čitanja

"U ovom trenutku betonske strukture mogu da se uklone, a projekat može da se preispita i da se 'hitno pronađe drugačije i primereno rešenje'"

Društvo arhitekata Novog Sada uputilo je otvoreno pismo gradonačelniku Novog Sada Milanu Đuriću zbog izgradnje garaže kod kompleksa Banovine. Kako navode u DaNS-u, dopis gradonačelniku poslali su 16. maja, ali do danas nisu dobili nikakav odgovor.

Pismo započinju apelom da sada, „u trenutku kada je to još uvek moguće, učini ono što je potrebno da se sačuva ‘obraz’ našeg grada i njegov autentični znak raspoznavanja, Banovinski kompleks, u svom izvornom i zakonom zaštićenom izgledu“.

Ukazuju na to da su se već nekoliko puta do sada oglašavali u vezi sa izgradnjom podzemne garaže kod Banovine. Po njihovim rečima, analizirali su pitanje da li garaža treba da se gradi na tom mestu, ali kako je podzemni deo objekta u celosti izgrađen, time ne žele da se bave ovom prilikom.

„Ono što predstavlja ogroman problem jesu nadzemni izlazi iz garaže izvedeni u armiranom betonu sa visinom prosečnog prizemlja, koji zauzimaju veliki deo površine pored objekata Banovine i Skupštine. U trenutku kada je izgradnja započela niko nije imao prilike da vidi, u nekom trodimenzionalnom prikazu projekta, da će se na ovom mestu pojaviti ovako glomazne strukture, takvih dimenzije i tako neprikladnog izgleda“, poručuju u Društvu arhitekata Novog Sada.

U obraćanju gradonačelniku pozivaju se na to da je Vlada Srbije 2007. godine donela Odluku o utvrđivanju kompleksa Banovine za spomenik kulture, ističući da najvažniju meru zaštite predstavlja „zabrana izgradnje novih objekata privremenog ili trajnog karaktera“.

„Ali, da na trenutak i zanemarimo ono što kaže Akt Vlade Republike Srbije, da se oslonimo samo na zdrav razum i ljubav prema gradu u kojem živimo, mislimo da ćemo zajedno doći do istog zaključka – ove armirano-betonske ‘mega’ strukture nisu smele da se pojave u ovom prostoru koji je omiljeni i prepoznatljiv prizor razglednica iz Novog Sada. Biser arhitekture svog vremena, sasvim jedinstven. Postoji mnogo primera u evropskim gradovima kako je rešeno ovo pitanje. Tamo gde su podzemne garaže građene u samom centru gradova, zaštićenih kao istorijsko ili arhitektonsko nasleđe, ili u blizini spomenika kulture, izlazi iz tih garaža nisu natkrivani, izvedeni su diskretno, samo sa ogradom, ili na neki način uklopljeni u parterno uređenje, kako ne bi vizuelno narušili (naružili) svoje okruženje“, smatraju u DaNS-u.

Dodaju i da u ovom trenutku betonske strukture mogu da se uklone, a projekat može da se preispita i da se „hitno pronađe drugačije i primereno rešenje“, bez natkrivanja ili eventualno natkriveno na drugačiji način diskretnijim i prozračnijim strukturama.

Đurića pozivaju da uloži svoj autoritet u „spasavanje Banovine i da hitne preduzme potrebne korako kako svi mi sutra ne bismo osećali stid zbog svog odnosa prema sopstvenog gradu“.

(Radio 021, foto: Autonomija)