Skip to main content

DALIBOR STUPAR: Majke kao 'kolateralna šteta'

Autonomija 28. jan 2021.
3 min čitanja

Roditeljski portal Bebac.com upozorio je pre nekoliko dana da će zbog toga što su poslodavci koristili mere države tokom pandemije, porodiljama i trudnicama biti umanjena naknada zarade na porodiljskom bolovanju. Da ne dužimo, poenta je da je uredba koja je imala za cilj ublažavanje ekonomskih posledica nastalih usled pandemije kovid-19 omogućila poslodavcima da odlože plaćanje poreza i doprinosa za ukupno četiri meseca: mart, april, maj i avgust, ili april, maj, jun i avgust 2020. godine.

– Sve trudnice i porodilje kojima ovi meseci ulaze ili će ulaziti u poslednjih 18 meseci od dana otvaranja trudničkog bolovanja, odnosno 18 meseci od otpočinjanja porodiljskog bolovanja, biće u velikoj meri oštećene, jer će im se u obračunu naknade zarade ovi meseci računati sa nula dinara – istaknuto je u saopštenju potrala, uz napomenu da će porodilje razliku u naknadi zarade moći da dobiju tek 2023. godine!

Umesto da odmah umiri javnost i objasni šta se dešava, aktuelni resorni ministar Ratko Dmitrović reagovao je na ovu vest tek na upit na društvenim mrežama, i to šeretski ocenivši da je u pitanju „kolateralna šteta”. Čovek kome su puna usta ugroženog srpstva i porodice, pada nataliteta i sličnih floskula kojima se nacionalisti večito poštapaju, dok jednu po jednu socijalnu naknadu umanjuju ili ukidaju, još jednom nam je stavio do znanja da je zapravo preči neki imaginarni viši interes u kome „kolateralna šteta“ mora da se uračuna, po principu što je više žrtava i pobeda će biti veća, a deseterac veličanstveniji. Ipak, nakon što se javnost uzmeirila upozorenjem Bebca i lupetanjem ministra, reagovala je hitno i Dmitrovićeva šefica Ana Brnabić, poručivši da „porodilje ne mogu biti kolateralna šteta“, te da će biti rešen problem s umanjenjem naknade porodiljama kod poslodavaca koji su koristili državne mere pomoći.

– To će biti ispravljeno, ja garantujem, hvala portalu „Bebac“ koji nam je skrenuo pažnju – reče Brnabić. Najpreciznija reakcija prosečne porodilje na ove poruke vlasti bila bi parafraza kultne rasprave između Bilija Pitona i Lakija Topalovića: ” U septembru 2018. ste rekli biće promena zakona na proleće. Od tog obećanja prošlo je dve i po godine! Nemoj da me lažete više!”

Preterivanje? Ne baš. Naime, odmah nakon usvajanja Zakona o finansijskoj podršci sa decom, koji je na snagu stupio u leto 2018. godine i koji je po više osnova oštetio gotovo sve kategorije obuhvaćene njime, pojavili su se glasovi koji su upozoravali na probleme u njegovoj primeni. Naravno, nadležni su ignorisali upozorenja. Kada to više nije bilo moguće, krenula je igranka – resorna ministarka Slavica Đukić Dejanović počinje s najavama promene zakona.

– Status trudnica treba da bude bar približno onakav kakav je bio dok su radile, finansijski status, u tom smislu ćemo imati izmene i dopune zakona kojima ćemo ispraviti, neće biti tri nego pet mesečnih davanja – reče za RTS Slavica Đukić Dejanović u septembru. Odmah zatim, u oktobru 2018. je za Radio Slobodna Evropa istakla da Zakon o finansijskoj podršci porodici „treba najčešće da se menja“.

Zatim je u novembru 2018. godine iz njenog kabineta za BBC poručeno: Do kraja godine resornom Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja biće dostavljene procene i predlozi za izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koje je sačinila Radna grupa za dnevno praćenje primene Zakona. Gospođa ministarka slične izjave davala je i u decembru 2018. godine, zatim u februaru 2019, pa u aprilu, junu, julu i novembru 2019…

Shvatili ste, 2021. godina je stigla a Georgina se još nije… pardon, zakon ne da nije popravljen nego svaka nova uredba može dodatno da umanji ionako niska primanja porodilja i trudnica. A od tolikog silnog „truda“ i „brige“ države za ovu grupu, prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku u 2020. godini rođena je 1.791 beba, što je 2,8 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu. I oko toga je Dmitrović imao koju pametnu, reče da je najveći problem sa kojim se suočava njegovo ministarstvo odluka mladih da nemaju troje dece već jedno!? Naravno, logično je da mladi namerno ne rađaju da bi napakostili ministarstvu, a ne zbog situacija sličnih ovoj sa smanjenjem naknada. Još reče i da povećanje dečijeg dodatka nije rešenje.

I ovde konačno moramo pohvaliti vojvođansku vladu. Ona je pre nekoliko dana utvrdila iznos materinskog dodatka od 15.000 dinara mesečno za 2021. godinu nezaposlenim majkama za treće ili četvrto dete, u trajanju od 24 meseca. Za tu namenu opredeljeno je 234 miliona dinara, a obuhvaćeno će biti oko 1.300 nezaposlenih majki. Možda je malo, možda je kasno, ali je daleko humanije od sistemskog nečinjenja raznih Dmitrovića.

Tokom prošle godine rođeno je, pokazuje ista statistika, 61.693 dece. Znači, državi je problem da osmisli sistem u kojem će godišnje brinuti o otprilike 62 hiljade porodilja, ali zato nema problem da milionima evra subvencioniše, čuj mene časti, subvencioniše strane “investitore” kod kojih radnici grbače za minimalne plate i kod kojih uglavnom nije preporučljivo postati trudnica. I to je to. Nema zaključka, kao što očigledno nema ni dna na koje bismo konačno pali pre nego što konačno počnemo da se dižemo. Samo mračna i hladna dubina u koju tonemo i tonemo i tonemo…

(Autonomija)