Skip to main content

Da se zna: U radnoj grupi koja se izjašnjavala o LGBT temama u udžbenicima biologije bez ijednog biologa

Građani 26. окт 2022.
2 min čitanja

Udruženje građana za zaštitu LGBT prava “Da se zna!” oštro je večeras osudilo sastav radne grupe koja je ocenjivala sadržaj udžbenika iz biologije za osmi razred i navelo da među članovima radne grupe nije bilo nijednog biologa, nijedne žene, ali je zato bilo osoba koje su poznate po “govoru mržnje, diskriminaciji, homofobiji, transfobiji” i koje su se zalagale za zabranu održavanja ovogodišnjeg Evroprajda.

“Svi članovi radne grupe su u bliskoj prošlosti vrlo otvoreno govorili protiv kvir zajednice, a neki su i potpisnici peticija protiv EuroPrajda”, navelo je udruženje “Da se zna!” u saopštenju za javnost. .

Zatražili su da bude formirana stručna radna grupa, ovog puta sa relevantnim akterima, koja će doneti stručno mišljenje o navodno spornim stavovima, umesto da se “o pitanjima nauke i struke” izjašnjavaju osobe koje “na svojoj agendi imaju isključivo homo/transfobni narativ”.

Naveli su da su članovi radne grupe bili Slobodan Antonić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, Časlav Koprivica, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Zoran Avramović, naučni savetnik Instituta za pedagoška istraživanja i profesor u penziji Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, Uroš Šuvaković, profesor Učiteljskog fakulteta u Beogradu, Miša Đurković, naučni saradnik Instituta za evropske studije i Jovan Mirić, vanredni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu u penziji.

Radna grupa formirana je na zahtev Ministarstva prosvete a trebalo je da razmotri sadržaj navodno spornih udžbenika za osmi razred u kojima su objašnjeni pojmovi homoseksualnosti, transrodnosti i interpolnosti, što je sadržaj koji je prethodno odobrilo Ministarstvo.

“Ovakav sadržaj, zasnovan na naučnim činjenicama, takođe je uznemirio samoproklamovane predstavnike takozvane većinske Srbije pa su na osnovu svojih ličnih ubeđenja, zatražili stručno mišljenje”, navelo je udruženje “Da se zna!”.

Stav radne grupe bio je da u sedam od osam udžbenika postoje manjkavosti na temu rodnog i polnog identiteta.

Ministarstvo prosvete je formiralo tu radnu grupu nakon javnih zahteva desničarskih partija i Srpske pravoslavne crkve.

“Orkestrirana kampanja nasilja, govora mržnje i diskriminacije koja je svoj pun domet imala u nedeljema uoči EuroPrajda i dalje u javnosti ima svoje ođeke”, ocenilo je udruženje “Da se zna!”

(Autonomija)