Skip to main content

Da se zna!: Pritužba Povereniku protiv Ugljanina zbog govora mržnje protiv LGBT+ zajednice

Građani 07. maj 2022.
< 1 min čitanja

Udruženje „Da se zna!“ podnelo je pritužbu Povereniku za zaštitu ravnopravnosti protiv lidera stranke SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina zbog govora mržnje.

Kako je podsetilo ovo udruženje, Ugljanin je 17. marta 2022. godine u stranačkim prostorijama, zajedno sa svojim stranačkim kolegama, organizovao konferenciju za medije povodom izbora koji će se održati 3. aprila 2022. godine.

„Na konferenciji za medije je bilo reči o izbornom programu stranke. Na pitanje novinara da iznese svoj stav o istopolnim zajednicama, Sulejman Ugljanin je rekao da pojava istopolnih odnosa postoji još samo kod stoke u Sandžaku i da se takva stoka prodaje po nižoj ceni od ‘normalne’ stoke“, ukazuju iz Da se zna!.

Navode da ovakav stav Ugljanina vređa dostojanstvo svih gejeva, lezbejki i biseksualnih osoba u Srbiji.

„Poredeći nas sa stokom, Ugljanin dehumanizuje pripadnike LGBT+ zajednice i svodi nas na nivo životinja. Koristeći analogiju sa kravom, on kaže da krava koja ‘trči’ za drugom kravom treba da se proda i to po nižoj ceni od one koliko košta ‘normalna krava’. Ovom analogijom, Ugljanin poručuje da su naši životi manje vredni od života ‘normalnih’ heteroseksualnih osoba. Ovakav stav ne samo što podstiče na nasilje nad pripadnicima LGBT+ zajednice, nego i sam po sebi predstavlja čin isključivanja. Na kraju, Ugljanin kaže i da se pojava istopolnih odnosa u Sandžaku zadržala još samo kod stoke, a da kod ljudi toga nema. Ovakav stav je krajnje ponižavajući i diskriminatoran“, ističu iz Da se zna!.

Kako dodaju, umesto da kao predstavnik manjinskog bošnjačkog naroda u Srbiji koji neretko trpi diskriminaciju bude na strani svih manjinskih i diskriminisanih grupa, Ugljanin dehumanizuje, vređa i diskriminiše svoje sugrađane istopolne seksualne orijentacije.

(Danas)