Skip to main content

Da li je istorija ako nam se iznova ponavlja?

Građani 23. maj 2023.
< 1 min čitanja

"Kako se danas sećamo devedesetih?"

Panelom Formati istorije na ekranu: Ideologija i sećnje u savremenim srpskim filmovima i TV serijama, završen je II Festival javne istorije u organizaciji Centra za primenjenu istoriju u Beogradu.

Ovogodišnji Festival javne istorije, od 18. do 21. maja, na nekoliko lokacija u Beogradu, okupio je publiku iz Srbije i regiona, a tema Festivala – Devedesete: strategija preživljavanja i nasleđe, obrađena je kroz nekoliko različitih pristupa.

Tokom četiri programska dana, na različite načine, razgovaralo se o tome kako je izgledalo preživljavanje devedesetih, kako su se strah i beznađe artikulisali kroz otpor ratovima, kako su se preplitale muzika i politika, koje su posledice političke, socijalne i ekonomske tranzicije koja se u tom periodu odvijala, ali i kako se danas sećamo devedesetih u Srbiji i regionu na državnom i društvenom nivou, kao i šta nam to govori o sadašnjici.

“Festivali javne istorije su tradicionalne manifestacije koje se u mnogim zemljama redovno održavaju, promovišući novi pristup istoriji koji se temelji na kulturi mira, jednakosti, demokratiji i solidarnosti i upoznajući javnost sa važnim, ali zanemarenim istorijskim temama”, objašnjava izvršni direktor Centra za primenjenu istoriju, dr Milovan Pisarri.

Na panelima i javnim razgovorima učestvovali su predavači iz Srbije, te Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a za publiku su posebno interesantna bila javna vođenja.

(Autonomija, foto: Milena Arsić)