Skip to main content

Cvijić: Praćenje neistomišljenika i kritičara vlasti poslednjih 10 godina vraća nas u devedesete

Info 13. јун 2024.
2 min čitanja

"Fotografije koje su tajne službe napravile u slučaju Voštinića zloupotrebljene"

Praćenje neistomišljenika i kritičara vlasti koja se dešava poslednjih desetak godina vraća nas u devedesete i period pre toga, ocenjuje novinar nedeljnika Radar Vuk Cvijić, komentarišući snimak na kom se vidi kako pripadnici tajne službe prate i snimaju Predraga Voštinića, opozicionog aktivistu iz kraljevačkog Lokalnog fronta. Ističe i da građani nažalost nemaju način da se od toga zaštite.

Prema rečima Vuka Cvijića, ovakva praksa je postala uobičajena.

„Ako nekog ne prate, onda je to neobično. Uostalom, više se ni ne krije, još 2018. visoki predstavnik BIA, Marko Parezanović, koji se spominje u transkriptima i porukama Šarićevog klana u ovoj novoj optužnici kao neko ko treba da im pruži pomoć, javno je govorio na jednoj tribini u prisustvu predsednika i tadašnje premijerke, ko su najveći unutrašnji neprijatelji u Srbiji. I to je taj termin koji koriste totalitarne vlasti, unutrašnji neprijatelji. A to su svi kritičari vlasti, sindikati, mediji koji rade profesionalno, opozicije, aktivisti. I to je ono u ostalom što vidimo na delu u Kraljevu, ali i u svim drugim gradovima“, kaže on.

„Predrag Voštinić prolazi torturu i nasilje“

Kada je u pitanju Predrag Voštinić, Cvijić navodi da je strašno šta on prolazi godinama.

„Prolazi jednu torturu i nasilje i praćanje koje je praktično javno. On se ne sastaje tajno, već javno i sastaje se sa ljudima koji su zaduženi da prate izbore. Oni se sastaju sa svima i sa predstavnicima vlasti, ali to vlast potpuno zloupotrebljava. Zloupotrebljava institucije koje treba da štite sve građane da bi naudila građanima koji ih kritikuju“, kaže Cvijić.

Novinar nedeljnika Radar ističe da su fotografije koje su tajne službe napravile u slučaju Voštinića zloupotrebljene.

„Delili su letke po Kraljevu sa svim tim opisima, koje su predstavnici ove vlasti uostalom koristili i 90-ih godina, taj narativ o stranim plaćenicima i izdajnicima. Jedino oni nisu strani plaćenici i izdajnici kad se viđaju sa predstavnicima drugih država, ali ako se vidi bilo ko sem njih, e on je strani plaćenik i to je narativ totalitarne države“, kaže Cvijić.

Prema njegovim rečima to je čak bilo otvoreno praćenje kako bi se pokazala sila.

„Oni se nisu potrudili da skriveno prate Lokalni front. Otvoreno su ih pratili da pokažu da im se može. Onda se objavljuju te fotografije i to je to za šta zapravo služe tajne službe“, objašnjava on.

„Bezbednosne službe pretvorene u partijsku policiju“

Ocenjuje da su bezbednosne službe u Srbiji pretvorene u partijsku policiju.

„Ovo je čist partijski zadatak, koji imamo u tim autoritarnim sistemima. Oni rade za vladajuću partiju da bi naudili bilo kom drugom političkom akteru. I to rade otvoreno i to se koristi da bi se naudilo političkim protivnicima“, kaže Cvijić.

Građani, prema njegovom mišljenju, nemaju način da se zaštite od ovakvoih stvari.

„Postupak za fizički napad na Predraga Voštinića još je u fazi istrage, a kamoli za ovakve stvari. Ono što jedino možemo je da javno govorimo o tome, da beležimo i da im kažemo da znamo i da verujemo da će institucije jednog dana raditi svoj posao i pozabaviti ovim stvarima na pravi način“, kaže Cvijić.

To što će Bezbednosnu informativnu agenciju ubuduće voditi nekadašnji predsednik Skupštine Srbije i kadar SNS-a Vladimir Orlić, Cvijić ocenjuje kao nastavak direktne i neskrivene politizacije BIA.

„Imali smo pre toga Gašića i Vulina. Gašića su inspektori hteli da hapse zbog Jovanjice, Vulin je dospeo na crne liste zbog organizovanog kriminala, a obojica su partijski ljudi, što je i Orlić. U Zakonu piše da u BIA ne sme da bude čovek koji je član stranke“, objašnjava on i ističe da je ovo imenovanje poruka da će sa stvarima poput praćenja neistomišljenika biti nastavljeno.

(N1)