Skip to main content

CSR: Mapa crnih ekoloških tačaka lako će pokazati ko je zagađivač

Info 09. apr 2021.
< 1 min čitanja

Centar za lokalnu samoupravu (CLS) najavio je danas da počinje izradu Mape crnih ekoloških tačaka Srbije, kojom će biti evidentirani svi glavni zagađivači, ugrožena prirodna dobra i spomenici prirode u Srbiji, i pozvao lokalne organizacije da se uključe u to centralizovano mapiranje.

“Broj ekoloških problema i kritičnih tačaka gde se evidentno narušava kvalitet životne sredine u Srbiji raste iz dana u dan. Takode je porasla i svest građana o ovom problemima, kao i jasna želja za njihovim aktivnim učešćem u njihovom razumevanju, ali i rešavanju”, saopštio je CSL.

Centar, na čijem je čelu nekadašnji potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović, najavio je da će Mapa crnih ekoloških tačaka Srbije omogućiti lak, razumljiv i brz pristup informacijama o izvorima zagađenja i lokacijama koje su ugrožene.

CLS je podsetio da postoji Nacionalni registar izvora zagađivanja u nadležnosti Agencije za zaštitu životne sredine, ali da je “pristup podacima često komplikovan čak i za stručnjake”.

Po navodima CLS-a, podaci Nacionalnog registra prvenstveno fokusirani na velike izvore zagađena mada je očigledno da ogromne probleme prave i neadekvatne lokalne toplane, divlje deponije, lokalni ispusti u manje vodotokove.

(Beta)