Skip to main content

Crta: Pritisci na ranjive grupe intenzivirani, najizloženiji Romi

Info 23. mar 2022.
< 1 min čitanja

"Suočeni s ucenama i pretnjama gubitkom posla ili socijalne pomoći ukoliko ne glasaju za određenu političku stranku ili kandidata"

Rezultati posmatranja prvog dela izborne kampanje Posmatračke misije Crta pokazalo je da su građani iz socijalno ugroženih kategorija stanovništva i zaposleni u javnom sektoru svakodnevno i u kontinuitetu izloženi pritiscima da osiguraju ili pruže podršku političkoj stranci.

Posmatračka misija Crte je ustanovila da su od svih manjinskih kategorija stanovništva, građani romske nacionalnosti najizloženiji izbornom nasilju, zbog čega s pažnjom prati dešavanja u romskoj zajednici u vezi s predstojećim izborima.

“Nalazi sa terena ukazuju da na pripadnike romske zajednice političke pritiske vrše i institucije i okruženje. Zabeleženi su navodi o zloupotrebi ličnih podataka Roma u korist političkih stranaka, ali i slučajevi primoravanja i zastrašivanja stanovnika romskih naselja kako bi ‘prodali’ glas. Pripadnici te manjinske grupe često su suočeni s ucenama i pretnjama gubitkom posla ili socijalne pomoći ukoliko ne glasaju za određenu političku stranku ili kandidata“, saopštila je Crta.

S obzirom na to da je svaka deseta terenska aktivnost političkih stranaka tokom prve tri nedelje kampanje imala obeležja klijentelizma, odnosno kupovine glasova,posmatračka misija Crte pozvala je nadležne institucije da reaguju i da ispitaju navode o pritiscima na birače i drugim slučajevima izborne korupcije.

(Beta)