Skip to main content

Crta predložila prioritete: Odgovornost institucija, birački spisak, mediji i pritisci na birače

Građani 12. апр 2024.
2 min čitanja

"Bez tačnog i nekompromitovanog biračkog spiska nemoguće je sprovesti demokratske izbore"

Nevladina organizacija Crta definisala je odgovornost institucija, tačan birački spisak, profesionalan rad medija i zaštitu građana od političkih pritisaka kao četiri prioritetne oblasti za dalji rad na primeni izbornih preporuka ODIHR-a i taj predlog dostavila predsednici Narodne skupštine, u datom roku kraćem od 24 sata.

Kako su objavili, za odgovornost institucija ključna je borba protiv nekažnjivosti kojom su zaštićeni oni koji čine krivična i prekršajna dela u izbornom procesu, a nužno je i utvrditi ko su odgovorni u tužilačkim redovima za izostanak postupanja, kao što je neophodna proaktivnost tužilaštva u odnosu na kršenja zakona u vezi s izborima.

„Bez tačnog i nekompromitovanog biračkog spiska nemoguće je sprovesti demokratske izbore. Precizirali smo šta treba da budu ciljevi, nadležnost i sastav komisije za reviziju biračkog spiska čije osnivanje predlažemo. Radi suzbijanja izrazite medijske neravnopravnosti učesnika u izborima i dramatičnog nestajanje političkog pluralizma iz medija, neophodno je, pre svega, unapređenje profesionalnih standarda u radu javnih servisa, Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine, i njihovo otvaranje ka različitim političkim opcijama“, navela je Crta.

Dodali su da su zahtevali i razrešenje svih članova REM-a, kao i generalnih direktora i glavnih i odgovornih urednika informativnih programa javnih medijskih servisa.

„Prioritet je i da se istraže zabeleženi slučajevi pritisaka na birače, ali i unaprede zakonske odredbe za zabranu pritisaka na zaposlene u javnom sektoru. Vlast je odgovorna da spreči sve oblike političkih pritisaka na građane“, navela je Crta, koja je juče učestvovala u konsultacijama stranaka i nevladinog sektora kod predsednice skupštine Srbije Ane Brnabić o poboljšanju izbornih uslova.

Crta je Ani Brnabić uputila dokument na 12 strana sa detaljnim predlozima za unapređenje izbornih uslova zasnovanim na nalazima Posmatračke misije Crte i Posmatračke misije ODIHR , kao i Predlog o načinu daljeg rada na primeni preporuka.

Građanske inicijative: Brnabić da prihvati zahteve opozicije oko izbornih uslova

Udruženje građana „Građanske inicijative“ zatražilo je danas od predsednice skupštine Ane Brnabić da prihvati predloge opozicije da se formira komisija koja će proveriti birački spisak, otvori Radio-televizija Srbije za sve učesnike izbora i spoje beogradski i svi lokalni izbori.

U saopštenju se navodi da zahtevaju od Brnabić da otvori temeljnu debatu o izbornim uslovima uz poštovanje preporuka kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), te da smatraju da je suštinski dijalog osnov za zaštitu demokratskih vrednosti i osiguranje integriteta izbornog procesa u Srbiji.

Dodaje se da bi prihvatanje pomenutih predloga opozicije prestavljalo prvi korak u kreiranju drugačije izborne atmosfere koja može obezbediti zažtitu izborne volje građana na narednim izborima.

„Podsećamo i na jednu od sedam prioritetnih preporuka ODIHR-a kojom se traži prestanak sprovođenja funkcionerskih kampanja tokom izbora. Po navodima ODIHR-a „predsednik Srbije Aleksandar Vučić, iako nije bio kandidat na ovim izborima, preuzeo je glavnu ulogu u aktivnostima kampanje i bio je stalno prisutan na događajima SNS-a, pojavljivao se na televiziji i bilbordima, čime je njegovoj stranci data neopravdana prednost“, navelo je udruženje građana „Građanske inicijative“.

To udruženje dodalo je da se u izveštaju Brnabić od 15. marta o primeni preporuka, navodi da će se o toj preporuci razgovarati na inkluzivan način sa svim relevantnim subjektima.

„Ponovljeni postupak predsednika, koji suprotno zaključcima ODIHR-a daje ime jednoj od izbornih lista, pokazuje nedostatak političke volje i zahteva hitan odgovor skupštine Srbije“, stoji u saopštenju.

Udruženje građana „Građanske inicijative“ zatražilo je i hitno pokretanje skupštinske debate o „kršenju Ustava od strane predsednika Srbije“, kao i početak najavljenog inkluzivnog razgovora o preporuci vezanoj za funkcionersku kampanju i učešće predsednika.

(Beta, Karikatura: STUPS)