Skip to main content

Crta podnela sedam krivičnih prijava zbog kupovine glasova, brojanje glasova će potrajati

Info 17. дец 2023.
2 min čitanja

"Dodaju da je zabrinjavajuće veliki porast broja slučajeva vođenja paralelne evidencije unutar i izvan biračkog mesta, organizovanog dovođenja birača, sumnjivog kruženja automobila oko biračkih mesta"

Posmatračka misija Crte podnela je sedam krivičnih prijava policiji za kupovinu glasova. Slučajevi kupovine glasova zabeleženi su na Novom Beogradu, Čukarici, u Odžacima, Vršcu, Malom Iđošu i ispred dva biračka mesta u Titelu, saopštila je Crta.

Kako navode, u popodnevnim i večernjim časovima jasan je trend izrazitog rasta broja slučajeva unapred popunjenih glasačkih listića i nezakonitog prisustva trećih lica na biračkim mestima, posebno u Beogradu.
Takođe, u Beogradu se od prethodnog preseka u 16 sati utrostručio broj mesta na kojima su zabeleženi slučajevi da se neko potpisao u izvod iz biračkog spiska umesto birača.

Dodaju da je zabrinjavajuće veliki porast broja slučajeva vođenja paralelne evidencije unutar i izvan biračkog mesta, organizovanog dovođenja birača, sumnjivog kruženja automobila oko biračkih mesta…

Šef posmatračke misije Crta Raša Nedeljkov ocenio je nakon zatvaranja birališta, da je izborni dan, naročito u Beogradu, bio težak i loš.

Nedeljkov je ukazao na to da je u Beogradu danas bilo primetno dovoženje birača na izbore iz drugih mesta u Srbiji i inostranstva.

„Reakcija predsednice Vlade na tu pojavu govori o nedemokratskom karakteru ovih izbora“, rekao je Nedeljkov.

On je rekao da su i posmatrači zabeležili kršenje biračkih prava, ali da su primili i izrazito veliki broj prijava u odnosu na sve izbore koje su pratili od 2016. godine.

Nedeljkov je rekao da su policiji podneli sedam prijava u vezi sa sumnjom na kupovinu glasova, te da ih je iznenadilo saopštenje Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Kako je rekao, građani su se direktno javljali da se nisu našli u biračkom spisku, iako su se prethodno našli na tom biračkom mestu u spisku na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. On je istakao da to pobuđuje sumnje u birački spisak.

Nedeljkov je rekao da imaju prijave ljudi koji su izigrani za glasanje od kuće, da su građani javljali da se neko potpisao na njihovom mestu u spisku, te dodao da rastu incidenti u vezi sa vođenjem paralelne evidencije i da se to dovodi u vezu sa pritiscima na birače i kupovinom glasova.

On je dodao da su dobili informaciju da je prećeno još jednoj posmatračici Crte i da joj je prećeno fizičkim posledicama ako ne napusti biračko mesto.

Pošto se istovremeno održavaju izbori na više nivoa, iz Crte očekuju se da će proces prebrojavanja glasova trajati dosta dugo. Kako bi se obezbedila pouzdanost i tačnost podataka, Crta će s projekcijom rezultata izbora u javnost izaći tek kad prikupi i obradi podatke sa najmanje 95 odsto biračkih mesta iz uzorka.

„Po pravilu, prvo stižu podaci sa manjih biračkih mesta. Obrada podataka sa biračkih mesta koja imaju više od hiljadu birača ponekad može da traje satima. U trenutku kada, na primer, ima više obrađenih podataka sa manjih nego sa većih biračkih mesta, procena bi mogla biti iskrivljena“, kažu iz Crte.

(Radio 021, foto: Beta)