Skip to main content

Crnogorskom premijerom filma „Mamula All Inclusive“ otvoren festival Ubrzaj

Kultura 11. дец 2023.
2 min čitanja

"Ljudska prava su često kolateral partijskih i vezanih političko-interesnih trgovina. Za razliku od političara, mi nemamo misiju da se dopadnemo bilo kome".

Četrnaesti crnogorski festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj 2023 zvanično je otvoren sinoć u KIC-u „Budo Tomović” crnogorskom premijerom dugometražnog dokumentarnog filma „Mamula All Inclusive“, autora Aleksandra Reljića.

Festival je otvorila Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO).

„Moto ovogodišnjeg festivala Ubrza je “Kroz maglu”. To je i izraz naše potrage za jasnoćom i borbe za principijelnost u kompleksnoj crnogorskoj stvarnosti. Magla simbolizuje političku neprozirnost i izazove s kojima se suočavamo, a ovo je još jedan naš napor da postaknemo na aktivan angažman i progresivnu promjenu koja vodi uspostavljanju nedostajuće odgovornosti za javni interes,“ kazala je Uljarević.

„Kroz maglu u kojoj živimo, mi u CGO-u pokušavamo insistirati na činjenicama, principima, vrijednostima a sve suprotno onom što je današnji pristup u kojem se primarni fokus stavlja na laku senzaciju i izostanak svijest o prioritetima i javnom interesu. U takvom kontekstu, ljudska prava su često kolateral partijskih i vezanih političko-interesnih trgovina. Za razliku od političara, mi nemamo misiju da se dopadnemo bilo kome ili da stičemo popularne poene, već da mijenjamo društvo na bolje, pa čak i kad to uključuje insistiranje na neprijatnim temama ili sukobljavanje sa preovlađujućom klimom. Vjerujemo da se tako ide naprijed, a ne stalnim kalkulisanjem, manipulacijama i prizemnošću, “ zaključila je ona.

Nakon projekcije filma, o radu na filmu i motivima koji su ih pokrenuli, govorili su reditelj Aleksandar Reljić, glavni producent Dragan Gmizić, kao i Daliborka Uljarević, ispred CGO-a koji je manjinski producent.

„Mi smo kao društvo ugušeni materijalizmom i novac je postao mjerilo svih vrijednosti, pa je tako bilo moguće i da se dozvoli da se od mjesta stradanja i velike žrtve, koju su i Crna Gora i Boka podnijele na Mamuli za slobodu, napravi mjesto jednog banalnog konzumerističkog kiča, kakav je danas, na tom mjestu, hotelski SPA rizort“, kazao je reditelj Aleksandar Reljić.

„U početku bijaše riječ, kako kaže Novi zavjet.E pa, riječi Daliborke Uljarević izgovorene na Sarajevskom filmskom festivalu o tome da se tvrđava Mamula pretvori u ekskluzivni hotelski kompleks, kao i ideja Aleksandra Reljića kako bi se film mogao napraviti bile su dovoljne“, kazao je producent Dragan Gmizić.

On, takođe, navodi još jedan važan razlog – grad u kojem je rođen, i koji ga je opredijelio da uđe u produkciju ovog filma i saradnju sa Reljićem. „Herceg Novi je, pored Novog Sada, grad koji smatram svojim rodnim gradom. Odrastao sam na pričama o logoru na Mamuli i odlasci na to ostrvo duboko su u mom sjećanju“, kazao je on.

Festival će ove, kao i prethodnih godina, pored Podgorice imati i paralelna izdanja u Kotoru – 12. i 13. decembra u kino „Boka“ i Beranama – 13. i 14. decembra u Centru za kulturu.

(Portal Analitika, Foto: facebook A. Reljić)