Skip to main content

Crnogorska partija: Opština Mali Iđoš sprovodi diskriminaciju Crnogoraca

Lokalne samouprave 07. mar 2021.
< 1 min čitanja

Crnogorska partija pozvala je danas Ministarstvo kulture i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije da “zaustave diskriminaciju” crnogorske nacionalne zajednice u opštini Mali Iđoš.

“Rukovodstvo te opštine, u kojoj je crnogorski jezik u službenoj upotrebi, pokazuje nameru da zaustavi rad Crnogorskog kulturnog centra u Lovćencu koji praktično i u simboličnoj ravni predstavlja nukleus nacionalnog, kulturnog i jezičkog identiteta crnogorske zajednice u Srbiji”, navodi se u saopštenju za javnost.

Kako su naveli, opština Mali Iđoš je sredstva od šest miliona dinara za redovne aktivnosti kulturno- umetničkih društava rasporedila na tri društva dok je Crnogorsko kulturno-prosvetno društvo “Princeza Ksenija”, koje deluje u sklopu Crnogorskog kulturnog centra, “izopšteno bez obrazloženja”.

Dodali su da je Crnogorski kulturni centar u Lovćencu, jedini u Srbiji, i predstavlja multifunkcionalni prostor opremljen da u potpunosti zadovolji potrebe crnogorske zajednice za kulturnim i društvenim aktivnostima.

Kako se objašnjava, u sklopu tog centra je smeštena i Crnogorska biblioteka i čitaonica sa knjižnim fondom od blizu 10.000 naslova i predstavlja jedinstvenu instituciju crnogorske kulture u Srbiji.

U centru se održava i tradicionalna Pokrajinska smotra recitatora na crnogorskom jeziku učenika osnovnih i srednjih škola sa teritorije Vojvodine, na platou ispred centra su i biste nacionalnih korifeja Petra Drugog Petrovića Njegoša i kralja Nikole Prvog Petrovića, a Crnogorski kulturni centar su prilikom zvaničnih poseta Beogradu obišli najviši državni predstavnici Crne Gore, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da situacija u Malom Iđošu, kao i ona u opštini Vrbas u kojoj lokalna samouprava duže od 10 godina izbegava ustavnu i zakonsku obavezu da uvede crnogorski jezik u službenu upotrebu, govori o “zabrinjavajućem položaju” u kojem se nalazi crnogorska zajednica uoči popisa stanovništva, koji predstavlja važan bilansni trenutak za njen opstanak i mogućnost ostvarivanja manjinskih prava u Srbiji.

(Autonomija)