Skip to main content

Crna Gora: Vlada podnijela zahtjev za skraćenje mandata Skupštini

Jugoslavija 20. jan 2022.
< 1 min čitanja

Vlada Crne Gore podnijela je zahtjev za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore. Vlada je u zahtjevu upućenom predsjedniku Skupštine navela da podnose zahtjev za vanrednu sjednicu Skupštine, za 4. februar ove godine.

“Nakon jasno iskazane namjere da URA, DPS i njegovi sateliti, na neustavan način izaberu novu manjinsku vladu, postaje jasno da su novi izbori jedini način za razrješenje najteže političke krize u novijoj istoriji Crne Gore, koju su nam priredili „avangardni“ hazarderi”, napisao je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić na Tviteru.

Po Ustavu Crne Gore, Skupštini može prestati mandat prije vremena na koje je izabrana raspuštanjem ili skraćenjem mandata parlamenta i to na prijedlog predsjednika Crne Gore, Vlade ili najmanje 25 poslanika.

Odluka o skraćenju mandata donosi se većinom glasova svih poslanika.

U članu 84. Ustava piše da mandat Skupštine traje četiri godine. Skupštini može prestati mandat prije vremena na koje je izabrana raspuštanjem ili skraćenjem mandata Skupštine.

Ako mandat Skupštine ističe za vrijeme ratnog ili vanrednog stanja, mandat joj se produžava najduže 90 dana po prestanku okolnosti koje su izazvale to stanje.

Ustav: Skupština se ne može raspustiti…

Međutim, u članu 92 Ustava Crne Gore navodi se kada se Skupština ne može raspustiti.

“Skupština se ne može raspustiti za vrijeme ratnog ili vanrednog stanja, ako je pokrenut postupak glasanja o nepovjerenju Vladi, kao ni u prva tri mjeseca od konstituisanja i tri mjeseca prije isteka mandata”, stoji u Ustavu.

Iz Vlade su za Portal RTCG rekli da ova ustavna odredba ne može da se dovede u vezu sa aktuelnom situacijom, imajući u vidu da se ne radi o raspuštanju Skupštine.

Podsjetimo poslanici koalicije Crno na bijelo i opozicije zatražili od predsjednika Skupštine Alekse Bečića da za 4. februar zakaže vanrednu sjednicu na kojoj bi se glasalo o nepovjerenju Vladi.

(Portal Analitika, foto: Vlada Crne Gore)