Skip to main content

CPJ: Sprovesti brzu istragu zbog pretnji smrću novinaru Dinku Gruhonjiću

Info 04. мај 2022.
2 min čitanja

“Srpske vlasti moraju da pokažu da je potpuno neprihvatljivo pretiti novinarima”

Srpske vlasti treba da sprovedu brzu i temeljnu istragu o pretnjama upućenim novinaru Dinku Gruhonjiću i njegovoj porodici i osiguraju njihovu bezbednost, saopštio je u utorak Komitet za zaštitu novinara (Committee to Protect Journalists – CPJ).

U objavi Komiteta, navodi se da je korisnik Fejsbuka pod imenom „Ante Pavlović“ 25. aprila poslao niz pretećih poruka Gruhonjiću,programskom direktoru Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), glavnom uredniku portala VOICE i uredniku portala Autonomija, te saradniku više regionalnih medija.

Dodaje se da je ta osoba u porukama Gruhonjića nazvao “izdajnikom” i pretio mu ubistvom, kao i seksualnim napadom, njegovoj sestri, supruzi i deci, te da je više puta zvao Gruhonjića, ali on nije odgovarao na pozive.

Iz Komiteta napominju da je Gruhonjić rekao da misli da je nalog „Ante Pavlović” lažan, jer ima samo jednu fotografiju i izgleda da nema prijatelja.

CPJ je naveo da je poslao poruku nalogu, ali da nije dobio nikakav odgovor.

Gruhonjić je pretnje prijavio beogradskom tužilaštvu koje ga je obavestilo da je otvorilo istragu. Kancelarija je potvrdila CPJ-u u mejlu da istražuje pretnje, navodi se u objavi Komiteta.

„Dobro je što srpske vlasti istražuju pretnje novinara Dinka Gruhonjića. Odgovorni treba brzo da budu pozvani na odgovornost, a novinar i njegova porodica moraju biti zaštićeni“, rekao je Atila Mong, predstavnik CPJ-a za Evropu.

On je istakao da “srpske vlasti moraju da pokažu da je potpuno neprihvatljivo pretiti novinarima nasiljem i smrću zbog njihovog izveštavanja”.

U saopštenju Komiteta dodaje se da je Gruhonjić ukazao i da se iz pretećih poruka jasno vidi da postoji uvid u njegovo porodično stanje, kao i da su te pretnje verovatno “odgovor” na članak koji je prethodnog dana objavio na hrvatskom sajtu Lupiga, u kojem kritikuje politiku Srbije prema Rusiji i rusko-ukrajinskom ratu.

Gruhonjić je za CPJ rekao i da redovno dobija uvrede i pretnje od „nacionalističkih ekstremista” nakon izlaganja osetljivih tema.

„Ja sam jedan od retkih novinara u Srbiji koji uporno kritikuju srpski nacionalizam“, dodao je on, a prenosi Komitet u saopštenju.

“On je za CPJ rekao da je takve pretnje stalno prijavljivao vlastima, ali je rekao da su svi slučajevi ostali nerešeni”, dodaje se u objavi.

CPJ podseća i da su prethodno, u novembru 2020. godine, neidentifikovane osobe u ulazu zgrade u kojoj Dinko Gruhonjić živi s porodicom iscrtale uvredljive grafite.

(Autonomija)