Skip to main content

Ćorović: Međunarodna zajednica saučesnik Vučića koji je ‘vratio ratne zločince na pijedestal’

Građani 15. мар 2024.
3 min čitanja

"Mislim da se Vučić plaši pada s vlasti zbog veza sa kriminalnim grupama i činjenice da jedni drugima svašta nešto duguju“

Aktivistkinja Aida Ćorović, kojoj je stigao je poziv da se javi na izdržavanje zatvorske kazne pošto nije platila novčanu kaznu zbog gađanja murala Ratku Mladiću u Beogradu, kaže da misli da ima veze njena izjava koju je dala u Dubrovniku sa činjenicom da joj je baš sada stigao poziv da ode u zatvor. Ćorović je rekla i da je za nju veliko razočaranje potpuni izostanak reakcije međunarodne zajednice, „ljudi koji su ovde u EU, različitim organizacijama, OEBS-u, delegacijama EU i ambasadama“ na slučaj presude zbog gađanja murala.

„Javno ih pozivam da rehabilituju Ratka Mladića, da kažu da nije zločinac…To što u svojim zemljama govore je jedan par rukava, ali u Srbiji se potpuno drugačije odnose prema ratnim zločincima. U ovom trenutku potpuno mirne duše mogu da kažem da je međunarodna zajednica saučesnik u svemu ovome što Aleksandar Vučić ovde radi, što nam je vratio ratne zločince na pijedestal i pokušava da od njih pravi ratne heroje“, istakla je aktiviskinja.

Ćorović je, naime, zbog gađanja murala prošle godine pravosnažno osuđena na kaznu od 100 hiljada dinara, a tek juče joj je stigao poziv za odlazak u zatvor. Na pitanje N1 da li misli da s tim pozivom ima veze njen nastup na panelu u Dubrovniku, ona je potvrdno odgovorila.

Ispričala je i da je presudu dobila još u novembru i da je mislila da će je pozvati već posle 10 tak dana, ali su uveliko prošli i novogodišnji praznici i da je došao mart.

Podseća da je pre nekoliko dana bila u Dubrovniku, na festivalu na kojem se okupljaju levičari, i „pobunjenici u celom regionu“ i da je tamo govorila na dve tribine – jednoj vezanoj za 8.mart i mesto žene u društvima, a da je na drugom panelu govorila o sintagmi „domaći izdajnici i strani plaćenici“.

„Pregruba izjava“

Svoj nastup u Dubrovniku objašnjava ovako:

„Inače uvek ukazujem na katastrofalno stanje u Srbiji, šta režim radi. Rekla sam da je režim spleten za krimininalne grupe i da prava opasnost preti Aleksandru Vučiću od kriminalaca i da sam sigurna da će biti ubijen ili da će stradati – ne sećam se kako sam tačno rekla. Možda sam upotrebila jaku reč, ali zaista mislim da se Vučić grčevito drži vlasti ne zato što misli da će mu odlazak sa političkog trona nešto lično značiti, već zaista on može da izgubi glavu, ozbiljno strada. To jeste prejaka izjava, ali kad pričate u grupi od 100 istomišljenika, ponekad stvarno imam običaj i pregrube kvalifikacije radim. Izjava je svakako pregruba, ali ona je mogla samo da bude kazana na drugi način… Zaista mislim da je režim Aleksandra Vučića duboko spleten i da sarađuje sa najgorim kriminalnim grupama – od dešavanja na severu Kosova, od slučaja Belivuk, od afera koje izlaze svih ovih godina – mislim da se Vučić plaši pada s vlasti zbog veza sa kriminalnim grupama i činjenice da jedni drugima svašta nešto duguju“, rekla je Ćorović.

Ona je, ističući da je juče dobila poziv za zatvor, objasnila da bi trebalo do petka sledeće nedelje da se javi u Padinsku Skelu na izdržavanje 60 dana zatvorske kazne, što je maksimim kada su prekršaji u pitanju, gde će odlužiti kaznu za 60.000 dinara, a ostatak od 40.000 dinara će morati da plati ili će joj zapleniti imovinu.

„Postoji mogućnost da platim novčanu kaznu ali to ne želim da radim. U celoj priči ključno je da nisam kriva – da sam napravila pogrešan parking, platila bih, ali Jelena Jaćimović i ja uradili smo s likom Ratka Mladića nešto što je štitilo zakone ove zemlje. Zanimljivo je da je taj mural nestao promptno nakon užasnih zločina 3. i 4. maja i vlast je shvatila da je oportuno da taj mural preko noći nestane…I sa tim mladićima koji su čuvali i da je nestao kad je njima to odgovaralo, pokazuje da je mural politički projekat ove vlasti i tog murala više nema. I ja idem u zatvor jer sam gađala zgradu i vređala policiju. Nisam gađala zgradu, već lik osuđenog ratnog zločinca za najteže ratne zločine nakon Drugog svetskog rata i nisam psovala policajce već neke siledžije koje su bile civilno odevene“, rekla je Ćorović.

(tekst i foto: N1)