Skip to main content

Članovi pokreta „Bravo“ pokušali Đuriću da uruče pancir kod škole, policija ih sprečila

Vojvodina 31. авг 2023.
2 min čitanja

"Predajom pancira hteli su da pokažu da brinu o Đuriću kada obilazi škole, jer u proteklom periodu ništa nije urađeno da se poboljša bezbednost u školskim ustanovama"

Policija je danas kod Osnovne škole „Desanka Maksimović“ u Futogu, pre ceremonije prijema prvaka, sprečila članove pokreta „Bravo“ da gradonačelniku Milanu Đuriću uruče pancir.

Policija je pre pokušaja primopredaje kod kapije škole zaustavili aktiviste i zatražili od njih lične karte, ali i da im pokažu šta to nose, i onda su ih narednih sat vremena zadržali radi utvrđivanja identiteta.

Pušteni su da odu posle, kada je program prijema prvaka u školi završen i kada su gradonačelnik i ostale zvanice napustili Futog.

Kako su aktivisti za 021.rs naveli, policajci su ih informisali da su, posle konsultacija sa tužilaštvom, slobodni da idu jer u njihovom ponašanju nije bilo osnova za krivičnu ili prekršajnu prijavu.

U pokretu „Bravo“ kažu da smatraju da se policija ovako ponašala kako im se ne bi dozvolilo da priđu Đuriću, ali da je očito, s obzirom da su ih pustili po odlasku zvanica, da njihova namera nije ni bila provokacija ili nešto slično.

Član pokreta „Bravo“ Miran Pogačar za 021.rs kaže da su doček za gradonačelnika kod škole u Futogu organizovali jer je početak školske godine i da su na ovaj način predajom pancira hteli da pokažu da brinu o Đuriću kada obilazi škole, jer u proteklom periodu ništa nije urađeno da se poboljša bezbednost u školskim ustanovama. Takođe, upravo kod ove škole se pre nekoliko dana dogodilo dvostruko ubistvo.

„Mi smo doneli pancir, koja je potpuno bezopasna stvar, koja čak štiti, a oni su nas sa više desetina policajaca sprečili da priđemo gradonačelniku. Želeli smo da mu predamo poklon i da porazgovaramo s njim, par reči da razmenimo i da ga pitamo šta radi za ovaj grad. Pominjao je neke analize o bezbednosti koje su rađene, ali nisu objavljene da ih javnost vidi. Hteli smo da pitamo zašto nisu dostavili informaciju koliko su škole bezbedne ili ne. Očigledno je da postoji problem i da nije bezbedno. jer da nije tako, oni bi te podatke objavili“, navodi Pogačar.

On je ponovio da treba vršiti pritisak na državne organe da se nešto preduzme kako bi se poboljšala bezbednost u školama.

U pokretu „Bravo“ kažu da je ovo bio samo simboličan poklon, kao i akcija, pre njihove tribine o bezbednosti u školama koja će se održati večeras u hotelu „Veliki“ od 19 časova.

Dodajmo da predstavnici Grada Novog Sada, prvenstveno gradonačelnik Milan Đurić, kao i načelnik Policijske uprave Novi Sad Goran Radonjić, u Futogu nisu davali izjave za medije.

Kažimo i da je reporter 021.rs oko škole i u dvorištu prebrojao oko 20 pripadnika policije u civilu i uniformi, a tu su bila i dvojica pripadnika ličnog obezbeđenja gradonačelnika. Ovo prisustvo obezbeđenja je neuobičajeno, jer policija uglavnom ne prati gradonačelnika na javnim dešavanjima.

(tekst i foto: Radio 021)