Skip to main content

Članica Saveta REM najavila prijavu zbog prikazivanja fotografija žrtava Belivukovog klana

Info 12. мар 2021.
< 1 min čitanja

Članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Judita Popović ocenila je da je prikazivanjem fotografija navodnih žrtava kriminalnog klana Veljka Belivuka, prekršen zakon o elektronskim medijima i najavila da će zbog toga podneti prijavu „ako to Stručna služba REM-a to ne učini“.

„Da krenemo od dostojanstva ličnosti, od uznemiravanja, od prikazivanja brutalnih scena i nasilja koje sadrže te fotografije. To je sve pod zabranom ukoliko želite da primenjujete zakon o elektronskim medijima“, navela je ona a preneo Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Dodala je da bi REM u tom slučaju trebalo da radi po službenoj dužnosti s obzirom da ima stručnu službu koja se bavi monitoringom.

„Oni (stručna služba) na svaki sadržaj koji može da povredi odredbe nadležnih zakona, pre svega zakon o elektronskim medijima, moraju da reaguju i da daju izveštaj Savetu i onda će Savet da odluči o tome“, navela je članica REM-a.

Prethodno je predsednica tog tela Olivera Zekić ocenila da „nema nikakvih razloga“ da se pokreće postupak jer su svi pružaoci medijskih usluga najavili da će biti emitovani uznemirujući snimci.

Sporne fotografije objavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prošle subote posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

(Beta)