Skip to main content

CINS: Sporni zakup Mirovićevog lokala od strane Telekoma, istraga puna rupa

Građani 29. apr 2021.
4 min čitanja

Igoru Miroviću, predsedniku Vlade Vojvodine i članu Predsedništva SNS-a, Telekom Srbija je isplatio najmanje 192.000 evra za zakup poslovnog prostora u centru Novog Sada, od čega skoro trećinu pre nego što je poslovnica uopšte otvorena, navodi Centar za istraživačko novinarstvo Srbije. Zbog sumnji u nezakonitost čitavog posla tužilaštvo je, navodi se, dugo vodilo predistražni postupak. CINS otkriva probleme u postupku, kao i da je prilikom zakupa prostora Telekom zaobišao proceduru javne nabavke.

„Nepoznata osoba prijavila je u oktobru 2013. godine Agenciji za sprečavanje korupcije (tada Agenciji za borbu protiv korupcije) sumnjivi zakup u kom su učestvovali javni funkcioneri. U anonimnoj prijavi piše da je državna kompanija Telekom Srbija oštećena sklapanjem ugovora o iznajmljivanju prostora u centru Novog Sada, konkretno poslovnici u Bulevaru Oslobođenja, jednoj od najprometnijih i najvažnijih poslovnih ulica u ovom gradu. Vlasnik prostora je funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Igor Mirović, a u prijavi je izneta i sumnja da je u spornom poslu pomogla Jorgovanka Tabaković, danas guvernerka Narodne banke Srbije“, piše CINS.

Mirović i tadašnji direktor Telekoma Draško Petrović su, kako se ističe, ugovor sklopili u januaru 2008. godine na neodređeno vreme, uz napomenu da Telekom ne može da ga raskine pre isteka 10 godina.

Cena po metru kvadratnom bila je 37,18 evra – ukupno dve hiljade evra mesečno.

„U to vreme, Jorgovanka Tabaković je bila direktorka Telekomovog Sektora za logistiku za teritoriju Novog Sada i drugih gradova Vojvodine. Mirović i Tabaković su bili u Srpskoj radikalnoj stranci (SRS), koja je do izbora 2008. bila deo vlasti u Novom Sadu, a Mirović je imao i funkciju direktora Zavoda za izgradnju grada“, ukazuje CINS.

Krajem 2010. tadašnji direktor Telekoma Branko Radujko je sa Mirovićem, dodaje CINS, zaključio aneks ugovora kojim je zakupnina smanjena na 1.700 evra.

Radujko, koji je početkom godine postao direktor Uprave carina, odbio je da priča sa novinarima CINS-a.

„Zakup možda i ne bi delovao sumnjivo da Miroviću novac nije isplaćivan pre nego što su prostorije bile spremne za korišćenje. Tako je Telekom novac za prvu godinu zakupa (2008) uplatio unapred, a uplate su se nastavile iako je tek u novembru 2010. godine, odnosno skoro tri godine kasnije, ova kompanija otvorila poslovnicu. Na taj način kompanija je Miroviću isplatila 66.000 evra (oko 6,3 miliona dinara) pre nego što je uopšte počela da koristi prostor“, ističe CINS.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije otkriva da je anonimnu prijavu pratio dvoipogodišnji predistražni postupak i, prema oceni stručnjaka, propusti u postupanju nadležnih organa, kao i da je prilikom zakupa prostora Telekom nedozvoljeno zaobišao Zakon o javnim nabavkama, čime se policija i tužilac nisu bavili. Jorgovanka Tabaković negirala je za CINS umešanost u sklapanje posla.

CINS je uspeo da potvrdi da je Mirović ovaj prostor izdavao najmanje do kraja 2016. godine, čime je prihodovao oko 192.000 evra (više od 20 miliona dinara). Nije poznato da li je poslovna saradnja i dalje u toku, ali Telekom Srbija nije menjala lokaciju ove poslovnice.

Javna nabavka mimo zakona

U postupcima zakupa poslovnih prostorija postojala je određena procedura, rekao je za CINS jedan od bivših direktora u Telekomu koji je želeo da ostane anoniman. Kako navodi, sprovođeni su postupci sa pogađanjem (pregovaranjem) u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, za šta je bila potrebna saglasnost tadašnje Uprave za javne nabavke (danas Kancelarije).

Direktor logistike iz centrale Telekoma (Direkcija za logistiku) bi davao nalog svojim ljudima da sa kolegama iz lokalnog Sektora za logistiku, u ovom slučaju vojvođanskog koji je nadležan za Novi Sad, potraže taj prostor. Oni činili takozvanu komisiju.

Izvor CINS dodaje da je moglo da se desi da za potragu za lokacijom niko na lokalu ne zna, ali napominje da su svi koristili znanje kolega iz grada u kom se traži prostor i njihovo poznavanje terena.

Tako bi lokalni Sektor za logistiku radio pripremne radnje, na primer raspitivao se i pronalazio prostor, a samu saradnju ugovarala je Direkcija za logistiku. Prema njegovim rečima, ukoliko bi neko iz Novog Sada učestvovao u traženju prostora, tu osobu bi imenovao direktor lokalnog Sektora, na zahtev Direkcije.

„Oni (lokalni Sektor za logistiku, prim.nov) su služili kao neka konekcija u tom procesu“, navodi izvor CINS.

Dokumentacija koju je CINS dobio iz Kancelarije za javne nabavke pokazuje da im se Telekom Srbija od novembra 2007. do kraja februara 2008. godine prilikom zakupa prostora više puta obraćala radi primene postupka sa pogađanjem.

Tako su, na primer, u novembru 2007. tražili saglasnost (mišljenje) da zakupe dodatni prostor u Sportskom i poslovnom centru Vojvodine (SPENS). Isto su učinili i mesec dana kasnije zbog zakupa prostorija u Bulevaru kralja Aleksandra u Beogradu.

„Međutim, u slučaju zakupa Mirovićevog prostora Telekom nije to uradio, već se pozvao na član 111 tadašnjeg Zakona o javnim nabavkama koji je dopuštao izuzetak od pravila za nabavke iz oblasti vodoprivrede, energetike, saobraćaja i telekomunikacija“, ističe CINS.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije za CINS kaže da je Telekom i u ovom slučaju bio u obavezi da primeni Zakon, odnosno postupak sa pogađanjem.

Nije postojao pravni osnov da se primeni izuzetak iz člana 111 zato što se on odnosi samo na nabavke u oblasti telekomunikacija, a ne na sve nabavke koje sprovodi Telekom kao preduzeće“, rekao je Nenadić.

Prema Nenadićevim rečima, nabavka za zakup poslovnog prostora bila je Zakonom obavezna do 2009. godine.

Iz Telekoma nisu odgovorili na CINS-ova pitanja – zbog čega prilikom ovog zakupa nisu primenjivali Zakon, zašto su plaćali zakupninu skoro tri godine pre otvaranja poslovnice itd.

Jorgovanka Tabaković, tadašnja direktorka lokalnog Sektora za logistiku, je u pisanom odgovoru CINS-u navela da Izvršna direkcija regije Sever – Sektor za logistiku i ona kao direktor sektora nisu bili nadležni za zakup ovog prostora.

„Što objašnjava i činjenicu da me niko i nikada nije kontaktirao ovim povodom”, tvrdi Tabaković za CINS.

Mirović nije odgovorio CINS-u ko ga je i kada kontaktirao iz Telekoma zbog iznajmljivanja prostorija, za koliko novca je kupio ovaj lokal i druga pitanja.

(CINS)