Skip to main content

CINS: Kvalitet vazduha, prošle godine, po izveštaju SEPA , u više mesta bio loš

Građani 14. sep 2021.
1 min čitanja

Novi izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) pokazuje da je kvalitet vazduha u više mesta u Srbiji prošle godine bio loš zbog prekomernog zagađenja, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo (CINS).

Prema podacima SEPA o stanju kvaliteta vazduha „vidi se da su se na listi najzagađenijih mesta tokom 2020. prvi put našli i Novi Pazar, Popovac i Zrenjanin“. naveo je CINS.

Dodaje se da je u Boru vazduh najviše zagađen sumpor dioksidom (SO2), odnosno materijom koja dovodi do učestalog kašlja i utiče na rad pluća i srca, i da je prošle godine bio označen kao „opasan po zdravlje ljudi“.

Najviše ugroženi ovakvim vazduhom u Boru su deca, stariji i osobe za hroničnim bolestima pluća.

Podaci pokazuju i da je vazduh u Boru prošle godine bio ukupno 25 dana opasan po zdravlje, što je skoro duplo više nego 2019. godine kada je takvih dana bilo 13.

Sa druge strane, „PM2,5“ čestice koje su još opasnije i mogu da dovedu do kancerogenih oboljenja, su pored Valjevčana najviše gušile ljude u Novom Pazaru i Nišu.

CINS je naveo i da se može desiti da prisutnost PM čestica u vazduhu ne pređe dozvoljenu vrednost, ali da one i dalje budu opasne po zdravlje.

„Takva je situacija u Boru gde su PM čestice u okviru dozvoljenog, ali kako SEPA u izveštaju zaključuje, sadržaj teških metala arsena, kadmijuma i olova u njima prevailazi dozvoljene vrednosti“, dodao je CINS.

CINS je naveo i da poslednja dva izveštaja Agencije pokazuju da se kvalitet merenja poboljšava pa je prošle godine bilo upotrebljivo 90 odsto podataka sa mernih stanica, u odnosu na 85 odsto godinu dana ranije.

Prema podacima iz najnovijeg godišnjeg izveštaja SEPA o stanju kvaliteta vazduha vidi se da su se na listi najzagađenijih mesta tokom 2020. prvi put našli i Novi Pazar, Popovac i Zrenjanin.

(Beta)