Skip to main content

CEPRIS: Savet sudstva i veće tužilaca onemogućili praćenje njihovih sednica

Info 27. окт 2021.
2 min čitanja

Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS) saopštio je da su Visoki savet sudstva (VSS) i Državno veće tužilaca (DVT) onemogućili tom Centru praćenje njihovih sednica. Kako se navodi, VSS je to izričito onemogućio, dok DVT do danas nije odgovorilo na zahtev, uprkos podsećanju.

CEPRIS se sredinom oktobra obratio Visokom savetu sudstva (VSS) i Državnom veću tužilaca (DVT), obaveštavajući ih o nameri da u narednom periodu sistematski prati sednice ovih organa, sa ciljem izrade redovnih jednogodišnjih izveštaja o njihovom radu, navodi se u saopštenju.

Podseća se da su Zakonom o Visokom savetu sudstva i Zakonu o Državnom veću tužilaca, te Poslovnicima o radu oba organa, sednice javne i njima mogu prisustvovati zainteresovana lica i predstavnici sredstava javnog informisanja.

„VSS je dopisom od 21.10.2021. godine obavestio CEPRIS da mu ne može omogućiti korišćenje prava na prisustvovanje javnim sednicama zbog obaveze poštovanja epidemioloških mera, pozivajući se na Uredbu o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19“, soapštio je CEPRIS.

Odredbe Uredbe na koju se VSS poziva, naročito one koje se odnose na okupljanje u zatvorenom prostoru, ograničavaju okupljanje lica u zatvorenom prostoru (do pet lica) tek ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite, navode iz Centra.

„Podsećamo da Savet, kao i DVT, broji jedanaest članova koji se moraju okupljati pod istim uslovima – uz poštovanje fizičke distance i nošenje maski, te da je prisustvo samo jednog posmatrača javnim sednicama u potpunosti moguće uz poštovanje tih mera. Takođe, skrećemo pažnju i na to da se javnost sa sednica ne može isključiti unapred i za neodređen broj sednica, na način kako je sugerisano stavom VSS, već je to moguće učiniti na svakoj pojedinačnoj sednici, iz precizno navedenih razloga i u proceduri propisanom Zakonom o Visokom savetu sudstva i Poslovnikom o radu Visokog saveta sudstva“, navodi se u saopštenju.

CEPRIS javno apeluje na Visoki savet sudstva i na Državno veće tužilaca da omoguće javnost rada, odnosno korišćenje prava zainteresovanih lica za prisustvo njihovim sednicama, u skladu sa važećim propisima.

„Smatramo da bi periodični izveštaji o radu VSS-a i DVT-a mogli da dovedu do konstruktivnih predloga i preporuka za poboljšanje rada ovih organa, kao i do povećanja poverenja građana i stručne javnosti u njihov rad. Potrebu za uspostavljanjem ovog poverenja naročito treba posmatrati u širem kontekstu, imajući u vidu da dva pravosudna saveta donose ključne odluke o upravljanju pravosuđem, kao i da je promenama Ustava pokrenut postupak dodatnog prenosa nadležnosti sa Narodne skupštine na VSS i DVT, pre svega nadležnosti izbora sudija i tužilaca“, saopštava CEPRIS.

(N1)