Skip to main content

CEPRIS: Pod hitno otkriti napadače na Vladimira Beljanskog

Vojvodina 05. jan 2024.
< 1 min čitanja

"Ostane li ovaj slučaj bez epiloga, jedini preostali način zaštite će biti samoodbrana, što vodi u još složenije forme društvenog nasilja"

Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS) zatražio je danas hitnu reakciju nadležnih povodom slučaja paljenja automobila predsednika Advokatske komore Vojvodine Vladimira Beljanskog u Novom Sadu.

„Muk i neaktivnost nadležnih po pitanju ranijih krivičnih prijava koje je Beljanski podnosio, očigledno su bili okidač za paljenje automobila”, oceio je CEPRIS u saopštenju za javnost.

Vladimir Beljanski je član CEPRIS-a.

„CEPRIS od svoga nastanka ukazuje na to da se mora iskoreniti praksa selektivne borbe protiv nasilja, koja se odvija po željama neovlašćenih nalogodavaca. Nasilje se širi kada ne postoji delotvorna reakcija državnih organa koja, bez izuzetka, vodi otkrivanju svakog izvršioca krivičnog dela“, navodi se u saopštenju.

CEPRIS je pozvao i sve građane, organizacije civilnog društva, aktivistička i strukovna udruženja da „daju svoj puni doprinos u borbi protiv nasilja“.

„Ostanemo li bez reakcije, nasilnike ćemo na kraju otkrivati samo u privatnim istragama, a jedini preostali način zaštite će biti samoodbrana, što vodi u još složenije forme društvenog nasilja“, navodi se u saopštenju.

Automobil predsednika Advokatske komore Vojvodine (AKV) Vladimira Beljanskog zapaljen je ranije u Novom Sadu, a on je agenciji Beta juče kazao da „sumnja da su to organizovali advokati koji su povezani sa kriminalom“ i protiv kojih je pokrenuo diciplinske postupke u komori i podnosio krivične prijave.

Beljanski je rekao da je i ranije dobijao pretnje da će mu zapaliti automobil, kao i druge vrste pretnji.

„To je isključivo u vezi sa mojim radom u Advokatskoj komori i sa disciplinskim postupcima protiv advokata koji se bave kriminalom, a protiv kojih sam pokretao disciplinske prijave i podnosio krivične prijave“, rekao je Beljanski za Betu.

(Autonomija/Beta)