Skip to main content

Bursać o Karić i Stanivukoviću: Jesu li vam sad jasne te civilizacijske razlike

Autonomija 09. apr 2021.
< 1 min čitanja

Dragan Bursać, poznati bosanskohercegovački novinar, kolumnista portala Radiosarajevo.ba, komentirao je na sebi svojstven načine na društvenim mrežama izbor Benjanime Karić za gradonačelnicu Sarajevu, uspoređujući je sa mladim prvim čovjekom Banje Luke, Draškom Stanivukovićem.

Bursać, inače potomak poznate partizanske porodice, je na društvenim mrežama objavio fotografiju Karić pod slikom jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza Tita, te Stanivukovića sa četničkom zastavom i simpatizerima ovog kvislinškog i zločinačkog pokreta.

“Gradonačelnica Sarajeva i gradonačelnik Banje Luke. Jesu li vam sad jasne te civilizacijske razlike, upitao je Bursać.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva izabralo je danas Benjaminu Karić za gradonačelnicu Grada Sarajeva. Ona je izabrana jednoglasno sa 26 glasova “ZA”.

Za njezine zamjenike su izabrani Haris Bašić (NIP) i Anja Margetić (Naša stranka).

Karić je rođena 1991. godine u Sarajevu, od 18. godine je član SDP-a, a od 2019. godine je i potpredsjednica partije. Uporedo je diplomirala na dva fakulteta, na Pravnom fakultetu i na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta.

Dobitnica je Srebrene značke za izuzetan uspjeh na dodiplomskom i postdiplomskom studiju.

Karić je poznata kao najmlađa doktorica pravnih nauka u BiH i prva poslijeratna doktorica klasičnog rimskog prava. Autor je više od 50 publikacija, knjiga, članaka i prevoda sa latinskog jezika.

Akademskim radom se bavi od završetka studija i prošla je zvanja od demonstratora, asistenta, višeg asistenta i docenta. Tečno govori engleski i njemački jezik.

Uzimajući u obzir da Statut Grada Sarajeva propisuje obaveze u pogledu nacionalne pripadnosti rukovodstva Gradskog vijeća i Gradske uprave, po nacionalnoj pripadnosti doc.dr. Karić se izjašnjava kao Ostali.

Doc.dr. Benjamina Karić (rođ. Londrc) udata je i majka je jednog djeteta.

(Radiosarajevo.ba)