Skip to main content

Bugarski premijer Kiril Petkov izgubio parlamentarnu većinu

Planeta 08. jun 2022.
< 1 min čitanja

Premijer Bugarske Kiril Petkov izjavio je da je spreman da vodi državu sa manjinskom vladom, nakon što je njegov koalicioni partner Slavi Trifonov saopštio da se povlači iz vladajuće koalicije.

Petkov je na čelo vlade došao u decembru prošle godine i krenuo je u otvorenu borbu protiv sistemske korupcije u zemlji, a nakon početka rata u Ukrajini čvrsto je podržao sve odluke NATO saveznika u državi u kojoj su odnosi sa Rusijom duboko ukorijenjeni, prenio je Politiko.

Šest mjeseci po preuzimanju premijerske funkcije, Petkov je izgubio parlamentarnu većinu, jer je lider partije „Postoji takav narod“, bivši pjevač Trifonov, odlučio da četvoricu svojih ministara povuče iz vlade.

Trifonov je rekao da je tu odluku donio zbog neslaganja sa Petkovim oko budžeta, kao i zbog toga što je premijer spreman da ukine veto na početak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije sa Evropskom unijom.

Poslije izlaska Trifonova iz vladajuće koalicije, Petkov u parlamentu ima podršku 109 poslanika, a za obezbjeđivanje većine neophodan mu je 121 glas.

Preostala dva koaliciona partnera u vladi, Socijalistička partija i antikorupcijska Demokratska partija, saopštili su da ostaju uz premijera.

Petkov je danas izjavio da neće podnijeti ostavku, jer vjeruje da će dovoljan broj poslanika partije “Postoji takav narod” u parlamentu i dalje podržavati vladu, bez obzira na odluku Trifonova.

Analitičari, međutim, smatraju da će se poslije izlaska Trifonova iz vlade Bugarska ponovo naći u političkom ćorsokaku, kao prošle godine, kada su parlamentarni izbori održani tri puta.

(FoNet)