Skip to main content

Broj međunacionalnih incidenata opao za četvrtinu

Info 01. okt 2010.
2 min čitanja

Ministar policije Ivica Dačić izjavio je danas da je u Vojvodini za četvrtinu opao broj međunacionalnih incidenata u odnosu na prošlu godinu.

Dačić je na konferenciji za novinare u Skupštini Vojvodine precizirao da je broj incidenata u prvih osam meseci ove za 26 odsto manji u odnosu na isti period prošle godine, odnosno sa 104 taj broj je smanjen na 77, i naveo da najveći broj incidenata čine verbalni a ne fizički napadi.

Dodao je da trend smanjenja međunacionalnih incidenata u Vojvodini traje već dve godine i ocenio da je taj rezultat postignut pre svega zahvaljujući dobroj saradnji MUP-a Srbije i pokrajinskih organa vlasti.

“Za ukupnu stabilnost Srbije veoma je važna stabilnost u Autonomnoj pokrajini Vojvodini”, rekao je Dačić nakon sednice Odbora za bezbednost pokrajinskog parlamenta.

On je pozvao pripadnike nacionalnih manjina da se masovnije prijavljuju za rad u policiji i naveo da je ukupna popunjenost policijskog kadra u Vojvodini na nivou od 73 odsto.

Dačić je još rekao da je u Vojvodini stepen rasvetljenosti najtežih krivičnih dela veoma visok i iznosi više od 80 odsto.

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izrazio je zadovoljstvo saradnjom sa MUP-om Srbije i najavio nove zajedničke akcije na prevenciji međunacionalnih incidenata u Vojvodini.

Prema njegovim rečima, potrebno je raditi na prevazilaženju jezičke distance između pripadnika policije i građana Vojvodine, za šta je potrebno planirati sredstva u pokrajinskom budžetu za 2011. godinu za organizovanje jezičkih kurseva pri policijskim upravama.

On je najavio da će zajedno sa Dačićem obići Kovačicu, Uzdin, Bački Petrovac i Mali Iđoš, takođe u okviru akcije jačanja poverenja građana u policiju i smanjenja međunacionalnih incidenata.

Na sednici Odbora za bezbednost zaključeno je da je u Vojvodini očuvan stabilan javni red i mir, kao i stabilno stanje međunacionalnih i međukonfesionalnih odnosa.

Zatraženo je da sve nadležne institucije na odgovarajući način kažnjavaju počinioce krivičnih dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, kao i da se iznađe institucionalni odgovor na huliganstvo i na nasilje.

Od Vlade Vojvodine zatraženo je da u koordinaciji sa MUP-om Srbije obrazuje Pokrajinski štab za vanredne situacije, s ciljem koordinacije i rukovođenja zaštitom i spasavanjem u vanrednim situacijama.

Odbor je zaključio da je potrebno i dalje promovisati saobraćajnu bezbednosnu kulturu učenika, imajući u vidu da je u prvih osam meseci ove godine broj saobraćajnih nesreća smanjen za 35 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Upućen je i apel da se učini sve da se smani vršnjačko nasilje kroz saradnju MUP-a Srbije, lokalnih samouprava i škola.

Ivica Dačić je još rekao da je u Vojvodini za dve godine izdato ukupno 600.000 novih biometrijskih pasoša, a u celoj Srbiji 2,6 miliona, dok je za proteklih 10 godina u Srbiji izdato oko 1,3 miliona pasoša.

(Autonomija)